Share

Къде да изхвърлим строителните отпадъци?

четвъртък, 8 Февр., 2018, 16:42ч.


stroitelni-otpadaci

Да започнем с разяснение какво са строителни отпадъци. Това е важно уточнение, защото много хора не са изцяло наясно с тяхната специфика и може да се случи така, че някой да помисли даден отпадък за строителен и излишно да търси контейнери за извозването му, или пък обратното – да решите че строителния отпадък може да се изхвърли в битовите контейнери, което даже е наказуемо.

Строителни отпадъци са всички отпадъци, които са създадени по време на ремонт, строителна и архитектурна дейност. Някои интериорни промени у дома или в офиса също могат да са източник на такъв тип боклук. Характеристиката, по която ще ги познаете, е това, че те са с по-високо ниво на токсичност, поради което се регламентират и със специален режим, строго и законово установен.

Ако някой има съмнение за даден отпадък дали спада към групата на строителните, може да се допита до компетентни по въпроса органи или такава фирма. За по-малките населени места тази роля играя общината, кметовете и кметските наместници. Всеки областен град обаче, по закон следва да разполага с депо, където строителните отпадъци могат да се изхвърлят законно и най-вече природосъобразно. Такива депа, за съжаление, не са налични във всеки голям град, поради което ще трябва да почакаме държавната и местна администрация да си свършат и тук работата.

Ако обаче във вашия областен град има налично депо, информация за местонахожденията по населени места можете да получите от съответната община. Такъв тип услуга е ок за вас при положение, че вашето решение е сами да извозите натрупалия се остатъчен материал. Имайте предвид, че поради високата си степен на токсичност (говорим за индустриален прах в следствие на къртене на стени, лепила, остатъци от бои и така нататък), депата са разположени на далечни разстояния от населените места. Ако вие живеете обаче близо до такова депо, ще можете сами да организирате транспортиране на строителния отпадък. Това, което евентуално би ви потрябвало, е да си поръчате специализиран контейнер за извозване на строителни отпадъци.

Такъв контейнер е нужен поради факта, че строителните отпадъци трябва добре да са комплектовани, тоест да се минимализира всякаква възможност за вредното им въздействие върху околната среда. Не се позволяват изсипвания на отпадъци, както и разпространение на миризми от тях. Всякакво подобно действие се санкционира, поради което много хора предпочитат да наемат фирма за цялостно усвояване на строителните отпадъци. Това означава, те да се съберат, комплектоват, извозят, при наличие на такава функция да се рециклират, а при липса на такава опция – да се унищожат по най-безвредния за хората и за природата начин.

Хубаво е да разчитате на професионалисти, когато установите, че имате строителни отпадъци, които са ваша отговорност. Обикновените фирми кърти чисти и извозва предлагат такъв тип услуга, така че винаги можете да се обърнете към тях за помощ. В България обаче вече има и специализирани фирми, занимаващи се единствено и само, конкретно със строителни отпадъци – в това число тяхното извозване и дори рециклиране.

Бъдете внимателни по време на ремонтни дейности, защото строителните отпадъци, които оставяте на произвола на съдбата след тях, нарушават екологичното равновесие и замърсяват въздуха, който и вие дишате.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
700 000 лева са вложени в стадион „Ивайло“ през миналата година

Близо 700 000 лева са вложени в обновяването на стадион „Ивайло“ във Велико Търново през миналата година. Това съобщи директорът на…

Затвори