Share

Пожар в пътнически влак край В. Търново, няма пострадали

петък, 11 Дек., 2015, 20:41ч.


 

 

Pojarna

Шефът на Пожарната: Всички пътници и екипажът са евакуирани, няма място за паника

Извънредна ситуация вдигна Пожарната служба във Велико Търново на крак днес привечер. На ж.п. спиркта във великотърновското село Самоводене се запали пътническият влак Горна Оряховица – Плачковци. Екипажът на композицията веднага реагира и бързо са евакуирани всички пътници и обслужващия персонал, заради което няма пострадали хора. Сигналът за инцидента е подаден в Оперативен център – Велико Търново в 17:34 ч. през тел. 112. На място веднага се отзовават два екипа на Регионална дирекция “Пожарна безопастност и защита на населението” – В. Търново. За да окажат съдействие на своите колеги на място веднага пристигат и полицейски патрули. Докато вървя спасителната акция, движението на влаковете в района бе спряно и това предизвика хаос в разписанието на редица други композиции в Северна България.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ексклузивно интервю с директора на Пожарната служба в старата столица комисар Красимир Кръстев, специално за Официалния сайт на Велико Търново.

Г-н Кръстев, има ли пострадали пътници и персонал от запалилият се влак?

– Не, пострадали хора няма, защото екипите ни реагираха мигновено и веднага след като получихме сигналът за инцидента, сформирахме кризисен щаб на място. Операцията бе ръководена лично от мен. Пътниците и персонала бяха евакуирани веднага.

Колко огнеборци и противопожарни автомобила участваха в спасителната акция?

– В потушаването на огънят, участие взеха 6-ма служители на РД “ПБЗН” – В. Търново и 2 противопожарни автомобила. Важно уточнение е, че огънят вече е ликвидиран и място за паника няма.

– Каква е причината за възникването на инцидента, за щастие разминал се без пострадали и жертви?

– Цяло чудо е, че няма пострадали. Причината най-вероятно е техническа неизправност в машината на композицията и благодарение на служителите на БДЖ всичко е било овладяно навреме.

– Беше ли спряно движението на влаковете по линията?

– През цялото време движението на влаковите композиции беше спряно. Запалилият се локомотив е изведен на безопасно разстояние. Освободени са всички коловози и движението по линията е възстановено.

– Има ли място за притеснения и паника?

– Искам да уверя всички, че в нито един момент при ситуацията не е настъпвала паника сред пътниците от влака. Но със сигурност и те и техните близки са се притеснили, това е нормална човешка реакция.

– Имате ли информация дали хората вече са транспортирани до крайната си цел?

– Докато потушавахме пламъците, автобуси от БДЖ извозваха хората към местата, за които пътуват. Хубавото е, че пожарът е станал на достъпно за всички екипи на МВР място, а не в гориста или планинска местност.

– Вие и вашите подчинени сте герои – спасили сте толкова хора?

– Не се чувствам, като герой! Предполагам и моите подчинени мислят по същия начин. Това ни е работа – да помагаме на хората!

Материал и интервю на Стефан НАНКИНОВ

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Туристическа агенция Ка Груп 59 отвори офис във В. Търново

Скъпи приятели, Имаме удоволствието да Ви информираме, че от 16 ноември отвори врати офисът ни в гр. Велико Търново. Можете...

Затвори