Share

Изложба за посрещане на Рождество в миналото и днес подредиха учениците от СУ „Г. Измирлиев“

сряда, 12 Дек., 2018, 15:14ч.


11

Уникална изложба на тема „Посрещане на Рождество Христово – в миналото и днес“ бе открита в СУ „Георги Измирлиев“. Във фоайето на училището е подредена експозиция с два акцента. Единият пресъздава българските традиции на нашите предци, духа на Бъдни вечер и посрещането на светлото Рождество. Подредена е трапезата с Боговицата и с постните храни, които е родила земята. Приготвен е и бъдникът, за да тлее цяла нощ в огнището, запалено е кандилото пред иконостаса. Украсена е и дряновата суровачка – да бъде семейството здраво, издържливо и дълголетно като дряновото дърво.Другият акцент е начинът, по който наследниците посрещат Рождество, във века на компютрите и космическите полети. Украсена е пищна коледна елха, отрупана с подаръци, запалена е камината и на нея е закачен коледен чорап, пълен с лакомства. „Рождество Христово се празнува от векове, но нишката, която ни свързва от миналото до настоящето, върви и преде своите традиции, които се предават и днес между поколенията“, казват учениците от СУ „Георги Измирлиев“.

Възпитаниците на учебното заведение украсиха арка, на която грее Витлеемската звезда, разделяща миналото от настоящето. Под нея е поставена еднометрова икона, представяща сцената на Рождество, нарисувана от десетокласничките Християна и Виляна Иванови, под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство в училището – Димо Иванов.

Изложбата се откри с кратка музикална програма. Гостите бяха поздравени от коледари и сурвакарче, които благословиха присъстващите и пожелаха успех и благоденствие на всички ученици и учители. Госпожа Криси Аврамова – директор на училището, запали светлините на училищната елха.

В края на тържеството учениците от 2 „в“ клас, 2 „г“ клас, 7 „а“ клас, 8 „б“ клас и 10 „б“ клас, заели първите пет места в конкурса за най-оригинално украсена класна стая, бяха наградени от ръководството на училището с грамоти и лакомства.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
6-метрово писмо до Дядо Коледа изпратиха деца от ДГ „Божур“ в Г. Оряховица

6-метрово писмо до дядо коледа изпратиха децата от група „Радост“ на ДГ „Божур“ в Горна Оряховица. Писмото представлява влакче, съставено…

Затвори