Share

Издаването на две нови книги подкрепи кметът на Лясковец

вторник, 30 май, 2017, 09:58ч.


IMG_1195

Двама местни автори наскоро издадоха две нови книги и бяха подкрепени финансово от Община Лясковец. Община Лясковец подари по 50 копия от тях на всички читалища, училища и детските заведения на територията на общината. Дарението кметът д-р Гецова направи в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май.

Едната книга е на Николай Иванов „Разкрити документи за гроба и костите на Левски и Бенковски”, а втората разказва историята на едно от съставните на общината села – „Драгижево – история, бит, нрави и обичаи” и неин автор е Любен Лалев. И двете книги са издадени с финансовата подкрепа на Община Лясковец и други местни спонсори.

Николай Иванов е от Велико Търново, завършил е ВТУ и е изследовател не само на Левски и Бенковски, но и на Стамболов, Буров, Георги Измирлиев, Обретенов и други. Романът му „Апостолски времена” от 1987 г. е удостоен с трета награда в конкурса за литературни произведения, посветен на 150 години от рождението на Левски. Авторът е поканен от Община Лясковец да представи официално своите нови проучвания за гроба на Апостола в деня на честването на 180 години от рождението на Васил Левски. В книгата си изследователят посочва уникални документи, хвърлящи светлина къде са открити гробът на Левски и черепът на Бенковски.

Другата нова творба, плод на дългогодишния труд на родения в Драгижево автор Любен Лалев, събира в себе си историята на родното му село. Записана и събрана от стари извори, документи, архивни доказателства и от разказите на възрастни хора, книгата разкрива факти за възникването на селището, топонимията, поминъка, демографията, бита, обичаите, говора и нравите на хората, икономическо развитие, култура, спорт, политически партии и т. н. Дадени са и много сведения за църквата, за кметовете и свещениците на селото, за известни личности от селото, за медицината и приноса на билкарите драгижевчани и много други. ”Писах за отдавна забравени имена, за времена страшни и славни, за хора неспоменавани. Не съжалявам за времето, защото то не е изгубено, а отдадено на новото поколение, което не бива да забравя своя род и език”, казва авторът.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
„Локомотив“ (ГО) изпадна от Първа лига

Горнооряховският „Локомотив“ изпадна от Първа лига след един сезон в нея. „Железничарите“ загубиха безславно реванша с „Монтана“ с 0:3, след…

Затвори