Share

Историческият музей показва в изложба най-древния горнооряховчанин

сряда, 14 Ное., 2018, 12:55ч.


DSC_0287

Останки от най-древният жител, обитавал Горнооряховския регион, са показани в изложба, подредена в Историческия музей в Г. Оряховица. Това е и акцентът в експозицията, показваща находките, открити по време на Археологическо лято – 2018 г. на крепостта Ряховец.

По неписано правило на археолозите, екипът се натъква на находката в последните дни на разкопките. В близост до външното лице на северната крепостна стена те откриват погребение на дете от тракийските племена, обитавали региона преди 5000 години. Възстановката на гроба и пренасянето на скелета частица по частица е дело на д-р Надежда Атанасова от Националния антропологичен музей към БАН. Стъкленият саркофаг, в който са експонирани останките пък е дело на Стефан Пимпирев, който е сред многото доброволци, помагащи на Музея и археолозите в усилията им да осветят миналото на Ряховец и околностите.

В началото на вечерта директорът на Историческия музей Пламен Мадемов отправи благодарност към всички, които са помогнали и подкрепили каузата Ряховец. На официалното откриване на изложбата на Археологическо лято – 2018 г. присъстваха кметът на Общината инж. Добромир Добрев, заместник-кметът Йорданка Кушева, екипът на разкопките с ръководител Илиян Петракиев от Регионалния исторически музей – Велико Търново и заместник-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица. Представянето на някои от находките от четвъртата експедиция на крепостта събра истински светила в науката като директора на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, научния консултант на разкопките д-р Хитко Вачев, археолога Александър Чохаджиев и още много археолози, историци, учени от региона и запалени по миналото горнооряховчани. На откриването на експизицията в Музея дойдоха и много деца, повечето от които са работили на разкопките като част от уникалната за страната Археологическа школа.

DSC_0421

Директорът Пламен Мадемов благодари на РИМ, с чиято помощ е била експонирана изложбата, както и на проф. д-р Константин Дочев, който е помагал по нумизматичната част. „Оценка за всичко, което се прави, пък е присъствието и напътствията на основателя на Музея Йордан Димитров“, каза още Пламен Мадемов.

Директорът на музея припомни накратко 4-годишната история на разкопките, заслугите на институциите, най-вече на Община Горна Оряховица, която поде инициативата и осигурява основната част от финансирането, на останалите министерства и институти, които подкрепиха материално или логистически каузата. С благодарствени грамоти бяха уважени спомоществователите, създали по-добри условия за екипа на разкопките. Грамоти получиха всички ученици от СУ „Георги Измирлиев”, СУ „Вичо Грънчаров”, СУ „Емилиян Станев”, ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров”, които се включиха в Археологическата школа и работиха наред с учените на разкопките. Бяха уважени и най-запалените малки доброволци, помагали цяло лято да се почистят и систематизират находките.

„В това че Музеят е препълнен и виждам толкова уважавани колеги и най-вече толкова млади хора, които искат да прозрат в нашето минало, разбирам, че трудът ни си е струвал. Това беше най-дългият, най-дъждовният, най-посещаваният сезон на Ряховец. И сезонът, задал най-много въпросителни. Археологията е наука на загадките, която се гради с годините. Подкрепата за тези млади хора, които ще продължат да решават въпросителните, на които попаднахме ние, е не по-малко важна от самите находки”, каза ръководителят на археологическия екип Илиян Петракиев, откривайки изложбата.

„Закривайки Археологическо лято – 2018, започваме подготовка за Археологическо лято – 2019“, каза пред присъстващите кметът инж. Добромир Добрев и за пореден път декларира подкрепата на Общината. „Дори само за да видим ентусиазма на децата, които се трудят на крепостта, си струва. Не се бях интересувал от археология, но преди 4 години д-р Хитко Вачев и Илиян Петракиев ме увлякоха в това начинание. Благодаря им, благодаря и на целия екип, че запалиха не само мен, но и децата на Горна Оряховица по тази идея. Подготвяме един наистина грандиозен проект за крепостта и се надявам още догодина да имаме финансиране, с което да го реализираме и да представим миналато на региона ни пред колкото се може повече хора. При всички случаи обаче разкопките и през следващото лято ще имат нашата подкрепа“, обеща кметът инж. Добромир Добрев.

Директорът Пламен Мадемов не порпусна да благодари и на прекрасния екип на Музея – момичетата, с които работи и които правят така, че да се случват неща, изглеждащи на пръв поглед невъзможни.

Изложбата с находките от Археологическо лято – 2018 г. ще остане подредена м Историческия музей един месец.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Маркетинг, бизнес и PR експерти питат колко струват комуникациите днес

Отговорът – на 23 ноември на конференция във Велико Търново; вицепремиерът Томислав Дончев и кметът на Велико Търново Даниел Панов…

Затвори