Share

Истинските килими

понеделник, 11 ян., 2021, 16:41ч.


1

Днес ще Ви запознаем с нашите приятели от Килим World в град София. Те ни представиха интересни факти за килимите от естествени материали. За естествени материали се считат тези, които са изработени от вълна, коприна или памук. Най-широко разпространени са вълнените, които се славят с огромна издръжливост и качество, което ги прави много подходящи за помещения с интензивно ходене. Обикновено се изработват в държави, като Иран, Индия, ПакистанНепал и др.

Характерно за тях е естественото оцветяване с багрила от природата, което запазва цветовете в пъти по-дълъг период от време, спрямо килимите от изкуствени материали. Освен известните ,,персийски‘ мотиви, през последните години се популяризират и по-модерните и едноцветни вълнени килими. Фактът, че се връзват от майсторите на ръка ги прави още по-стойностни и уникални.

Когато заговорим за висококачествени килими няма как да не споменем за копринените, които са мечта за всеки дом. Освен високата стойност на материала, изработването им е изключително трудоемко. Връзването на един копринен килим в размер 300х200 см може да отнеме от 1 до 4 години. В днешно време килимите от истинска коприна се връзват основно в Иран и Индия, като иранските са считани за най-добрите в света, заради качеството на коприната и опита на майсторите.

2

Копринен килим, снимка hosseinrezvani.com

От Килим World, ни разказаха интересна история:

Преди около десетина години, немски антиквар успява да се сдобие с 300-годишен килим, идващ от гр. Керман, югоизточен Иран. Купува го за сумата от $25 000, като само няколко месеца по-късно, на търг, е оценен на $460 000. При наддаването обаче, се стига до забележителните $9,6 милиона. Името на купувача не се разбира, но се смята, че той е член на катарската емирска фамилия. Интересното тук е, че въпреки сумата, това не е най-скъпият килим в света.

Най-скъпият килим, продаван някога, отново е с произход от Иран. Връзван е през 17-ти век и е с изключително рядък мотив. Цветовете му са запазени и мнозина биха решили, че е връзван едва преди няколко години. Продаден е за рекордната сума от $33,8 милиона на търг в Ню Йорк, като се смята, че е отишъл в частен музей в Близкия изток.

3

Най-скъпият килим в света

 

Килим World

бул. Андрей Ляпчев 72, Младост 2, София

www.kilimworld.bg

0876 699 566

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Нулевите равенства са най-често срещани в Ла Лига

Испанското първенство често е определяно за едно от най-атрактивните и зрелищни в европейския футбол. Оказва се обаче, че именно в...

Затвори