Share

Инж. Емануил Манолов: „Докато почитаме Ботев и загиналите за свободата на България, ще сме българи!“

неделя, 2 юни, 2019, 13:30ч.


61584332_2302946079961388_5335489738398760960_o

С тържествена заря-проверка, минута мълчание и поднасяне на венци Павликени отбеляза 143 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. За официалото поклонение пред паметта на всички, загинали за свободата на България, присъстваха кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов, председателят на Общинския съвет Ваня Антонова, общински съветници, общественици и гости. На площад „Свобода” бяха и ученици от трите училища на града, както и граждани, дошли да почетат паметта на Ботев.

Поклонението започна със заупокойна молитва, отслужена от архимандрит Георгий в памет на героите.

„В навечерието на Деня на Христо Ботев и загиналите за свободата на България сме заедно, за да изпълним една от най-старите традиции на свободна България. Почти веднага след Освобождението героите от въстанията и от опълчението са почитани и венци са поставяни пред техните паметници и на лобните им места“, каза в официалното си слово инж.Манолов. „Днес ние сме далеч от Околчица, от връх Вола, от каменните улици на Копривщица и от църквата в Батак. Но със сърцата си усещаме тяхната близост и значение за нашата нация. Докато помним и почитаме тези места, тези личности и тези дати – ние ще сме българи“, допълни още градоначалникът.

Венци и цветя поднесоха официалните гости, училищата и други обществени и политически организации. В края на честването градския площад бе озарен от традиционната за този ден заря-проверка.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Горнооряховчани се поклониха пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

С тържествен ритуал пред паметника на Христо Ботев в Горна Оряховица бе отбелязан Деня на Ботев и на загиналите за…

Затвори