Share

Инж.Емануил Манолов участва в конференцията на ПЕС за кохезионната политика след 2020г.

понеделник, 17 Юли, 2017, 15:25ч.


20179990_1426103584136076_2077145075_o

Кметът на Община Павликени инж.Емануил Манолов участва в конференцията на Партията на европейските социалисти за кохезионната политика в Европейския съюз след 2020г. Градоначалникът беше в Брюксел по покана на президента на ПЕС и български представител в ЕП Сергей Станишев.

„Кохезионната политика е най-успешният европейски инструмент за сближаване на страните и регионите и намаляване на неравенствата – макар и не с темпото, с което бихме искали“, каза инж.Манолов след завръщането си от конференцията. Той подчерта, че общото становище на европейските социалисти е да не се допуска затваряне на кохезионния фонд предвид необходимостта от „затягане на коланите“ в ЕС след Брекзит.

В конференцията участваха комисарят по регионалната политика Корина Крецу, много представители на местните власти от всички краища на ЕС, както и специалисти по местно самоуправление.

„Всяко евро, вложено в кохезионната политика, се връща трикратно в БВП на ЕС“, обясниха организаторите на конференцията. „За Източна и Южна Европа кохезионната политика е най-видимата част от Европейския съюз. Когато хората в едно населено място видят ремонтираното по линия на тези фондове свое училище, те конкретно разбират солидарността между европейските държави“, каза прездентът на ПЕС Сергей Станишев.

“Кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на ЕС, затова битката за запазването й е наистина тежка”, изтъкна в речта си комисарят по регионалната политика Корина Крецу. „За следващия програмен период имаме дори още по- високи цели – над 300 000 нови проекти и 850 000 км нови пътища“, посочи тя.

Днес всички региони на ЕС са покрити от кохезионната политика, разпределят се 50 млрд. евро всяка година, т. е. почти по 100 евро на европейски гражданин.

Тези пари се инвестират в училища, болници, обществен транспорт, достъп до чиста вода, пречистване на въздуха, модернизиране на пътни артерии.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Ремонтират съблекалните на стадион „Ивайло“

В края на миналата седмица стартира основният ремонт на съблекалнята от северната страна на стадион „Ивайло“, предназначена за гостуващите отбори.…

Затвори