Share

Инж. Добрев отчете мандата си: “Беше предизвикателство, но посоката е вярна”

четвъртък, 19 Сеп., 2019, 14:15ч.


IMG_9324
Свършеното през мандат 2015-2019 г. отчетоха кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев и неговият екип. Бяхме поставени пред огромно предизвикателство, но посоката е правилна, сподели инж. Добрев.

Близо 86 млн. лв. са направените инвестиции в община Горна Оряховица в рамките на втория му мандат. От тях реализираните проекти, финансирани със средства от ЕС, са за 21 млн. лв. Малко над 5 млн. лв. са средствата от ПУДООС. Получените трансфери от Общината по програми за временна заетост са малко над 700 хил. лв. Програма „Красива България“ и Националния доверителен екофонд са финансирали проекти на Общината за близо 900 хил. лв. Средствата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са в размер на 16, 6 млн. лв., а направените капиталови разходи от Общината за изграждане и ремонт на различни обекти са близо 42 млн. лв.

За периода на управление от 2011 до 2019 г. бюджетът на Община Горна Оряховица е нараснал с близо 15 млн. лв. – от 19 986 100 лв. през 2011 г. на 36 986 713 лв. към настоящия момент. За същия период общият размер на допълнително привлечен ресурс е близо 83 млн. лв., обяви инж. Добрев.
Инвестиционната програма на Община Горна Оряховица, която е на стойност 20 млн. лв. и се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“, е реализирана на близо 80%. Отделно са изпълнени проекти по Оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Добро управление“, „Околна среда“, програма Еразъм и много други, с които общият размер на средствата от реализираните проекти за периода 2011-2019 г. е 36 379 000 лв.

Според Добрев с най-видими резултати е проектът за реконструкция на градската среда. Това беше един много труден във всеки един етап от реализирането му проект, но резултатът бе одобрен от гражданите. Ремонтът на площада, заедно с направеното в парк „Детски кът“, превърнаха в едно бижу централната градска част, визията на която се промени, коментира инж. Добрев.
Сред големите гордости за мандата той посочи реконструкцията на ул. „Иван Момлчилов“ в промишлената зона на града. Тя бе част от инвестиционната програма на Общината, като със средства от ПУДООС се изгради 1 137, 5 м. канализация по улицата. След полагане на канализацията, с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 бяха реконструирани 1, 156 км. от ул. „Иван Момчилов”.

Направени са близо 30 хил. кв.м изкърпване и текущи ремонти на уличната мрежа в Горна Оряховица и 6 хил. кв.м в малките населени места. Текущи ремонти са направени и на почти 10 хил. кв.м общински пътища. През мандата е извършено и над 75 хил. кв.м цялостно преасфалтиране на улици в Горна Оряховица и близо 24 хил. кв.м в населените места. Обобщените резултати показват, че за мандата са изкърпени и цялостно асфалтирани близо 144 000 кв.м пътна мрежа за малко над 4,6 млн. лв. Парите, вложени в тази дейност, са в пъти повече от вложените в предишни мандати, изчисли инж. Добрев. Според него обаче това не е достатъчно, така че тази тема ще е акцент в програмата му за следващия мандат.

На 90% е изпълнена програмата за енергийна ефективност в училищната инфраструктура в гр. Горна Оряховица. За останалите 1 училище и 2 детски градини е кандидатствано с проекти, очакваме одобрение, анонсира Добрев. Програмата за енергийна ефективност на жилищни сгради от много хора бе приета скептично. Но днес дори песимистите агитират за включване в нея, показват наблюденията на инж. Добрев.

Досега са санирани 14 панелни блока в Горна Оряховица по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Още три блока предстои да променят своя облик. Те ще бъдат санирани по ОП „Региони в растеж“ 2014-2010. Така ще се повиши енергийната ефективност на сградите и ще се подобри жизнената среда на 62 домакинства.
Близо 136 000 лв. ще вложи Община Горна Оряховица само в залесяване на близо 100 рекултивирани дка на старото сметище. Този проект води след себе си друг много важен – за крепостта Раховец. Тук е моментът да благодаря на екипа на Историческия музей за работата му и най-вече за първата организирана в България детска археологическа школа, каза инж. Добромир Добрев при отчета си.

За изминалите 4 г. с по 1000 лв. са подпомогнати общо 83 двойки с репродуктивни проблеми за извършване на ин витро процедури. Родени са общо 16 деца.
Община Горна Оряховица е една от малкото общини, които заделят средства в бюджета си за стимулиране на деца, показали високи резултати в национални и международни състезания и конкурси. Близо 60 000 лв. пък са разпределени за мандата по програмата за закрила на децата с изявени дарби. Със стипендии са подпомогнати общо 345 деца. Тези средства трябва да се удвоят, защото знаем, че така инвестираме в нашето бъдеще, категоричен е Добрев.

За първи път през 2017 г. започна връчването на наградата „Млада Горна Оряховица” и „Будител на Община Горна Оряховица“. Отличието се присъжда на учащи за изключителни постижения и извоювани награди от международни и национални състезания, олимпиади и конкурси. Наградите се връчват по време на традиционната празнична среща на кмета инж. Добромир Добрев с културни и просветни дейци, която се провежда на 24 май.

Горна Оряховица домакинства първия в България конкурс-изложение „Младежко техническо творчество“. Първото по рода си за България събитие се организира от инициативен комитет, включващ Фондация „Милен Григоров”, НТС за Великотърновска област, фирми от региона и с активното съдействието на Община Горна Оряховица. В конкурса-изложение се включват ученици, студенти и младежи, които работят във фирми, използващи иновативни изделия и технологии.
Над 600 културни събития от местно, национално и международно значение са реализирани през изминалия мандат в община Горна Оряховица. Изключително наситен откъм прояви е месец май, когато са „Майските дни на културата“. Тогава градът е домакин на множество концерти, изложби, театрални постановки, форуми.

Като най-голям международен форум в Горна Оряховица се утвърди Международният фолклорен фестивал „Раховче“, който се организира от НЧ „Братя Грънчарови – 2002“, съвместно с Общината. Друг голям международен форум, който се провежда с активното съдействие на Община Горна Оряховица, е конкурсът за изпълнители на популярна песен „Нова музика“. Конкурсът се организира от НЧ „Напредък – 1869“.

През изминалите години Горна Оряховица бе домакин и на много концерти на популярни български естрадни, поп, рок, рап изпълнители. За първи път Горна Оряховица бе домакин на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour. В две поредни години лятното турне стартира ударно от Горна Оряховица, а звездите на българската хип хоп и рап музика събраха хиляди горнооряховчани и гости на града на пл. „Георги Измирлиев“. Благодаря на всички фирми, които ни партнираха за реализацията на този концерт, а и на всички други инициативи, каза още кметът.

По темата с МБАЛ „Св. Иван Рилски“ инж. Добрев припомни, че много от опонентите са прогнозирали как болницата си отива, как щяла да бъде закрита… Виждате, че не само че не е закрита, а и инвестициите в нея постоянно нарастват – в техника, в материална база. В момента тече ремонт на покрива на южното крило, предстои работа по АГ и родилно отделение. МБАЛ разполага със скенер, който единствен в областта работи по Здравна каса, което означава, че нашата Болница помага не само на горнооряховчани, но и на хора от други общини, заяви инж. Добромир Добрев. Близо 800 хил. лв. е инвестирала Общината в МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Средствата са за закупуване на апаратура и ремонти на отделенията. За първи път от 12 г. насам през 2019 г. МБАЛ „Св. Иван Рилски“ излезе на печалба.

Изключително добре развита е и социалната политика на територията на община Горна Оряховица, отчете кметът. В рамките на изминалия мандат социалните дейности са били обезпечени с над 16 млн. лв. Предоставят се 13 социални услуги. Със средства от общинския бюджет се осигурява функционирането на Домашен социален патронаж. През мандата е разширена дейността на Домашния социален патронаж с 50 потребители и сега 370 души получават топла храна. Открита е нова услуга в рамките на Домашен социален патронаж – Ученическо столово хранене. От нея се ползваха учениците от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, а от тази учебна година топъл обяд ще бъде предлаган и на учениците от ОУ „Иван Вазов“, с което се запълва капацитетът от 300 обяда. В Горна Оряховица заработи и приют, който е с капацитет 15 души. На потребителите на социалната услуга са осигурени подходящи условия за живот за задоволяване на базови потребности, като подслон, храна, хигиена и социално консултиране. Срокът на пребиваване е 3 месеца, след което те се насочват към други Общо от социалните услуги на територията на общината са обхванати над 880 потребители.

Не се случи обаче проектът за социални жилища, който искахме да реализираме. Съжалявам, че той отпадна от Инвестиционната програма, защото щеше да помогне на много млади хора. А отпадна донякъде заради слабата разяснителна кампания и заради периода, който се даваше за реализиране, не скри и слабостите през мандата си инж. Добромир Добрев.

Друг проблем, с който призна, че той и екипът му не са успели да се справят, са бездомните кучета. Извозването и изхвърлянето на кучета от други общини в Горна Оряховица става все по-интензивно. Затова водим разговори с органите на реда да засилят контрола, особено през зимните месеци, на входно-изходните точки на Горна Оряховица, каза Добрев, и остави за по-късен етап споделянето на идеята си как проблемът с четириногите може да бъде решен така, че да са доволни хем природозащитниците, хем хората, които изпитват ужас от бездомни кучета.

Болен си остава и въпросът с въздуха в Горна Оряховица, призна Добрев. Той припомни, че имаше отворена програма на МОСВ за актуализиране на общинските програми за подобряване на качеството на въздуха, особено в частта фини прахови частици. По незнайно какви причини обаче Горна Оряховица не бе включена в тази програма. Знаете, подадохме жалба, в момента текат съдебни дела, припомни Добрев, и предупреди, че през следващите години Общината ще трябва да вложи доста средства за преминаването от твърдо на алтернативно гориво. Особено в кварталите, в които 90% от домакинствата са на дърва.

34 клуба в община Горна Оряховица развиват близо 20 вида спорт. Повече от 2500 млади хора спортуват организирано и са заети в различните спортни школи. За изминалия мандат горнооряховските спортисти са завоювали общо 918 медала от състезания от Международния и държавния спортни календари – 349 златни, 262 сребърни и 307 бронзови. Спортна зала „Никола Петров“ е била домакин на общо 287 държавни, зонални турнири, ученически игри и др. първенства. Спортният комплекс е посрещнал близо 22 500 състезатели в рамките на общо 403 състезателни дни. Средствата за спорт и спортна инфраструктура са се увеличили трикратно, каза Добрев, и припомни, че Община Горна Оряховица е сред малкото, предоставящи безвъзмездно спортната си база на клубовете.

Надявам се всички виждат променения облик на града. Признавам, че сме длъжници на останалите населени места в общината, завърши инж. Добромир Добрев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Дубльорът на малкия Симба от филма „Цар лъв” идва като изпълнител на „Сребърна Янтра”

Баща и син Ялнъзови ще аплодираме и като „Пеещо семейство” Талантливият и много артистичен 10-годишен варненец Максим Ялнъзов за поредна…

Затвори