Share

Интеграл – В. Търново организираха среща на ученици със студенти, учещи във Великобритания

четвъртък, 20 Апр., 2017, 21:18ч.


18052402_1508842885802274_1026355269_o_edited

Стартира сезонът за кандидатстване в чуждестранни университети за 2017-2018 академична година

От Интеграл – В. Търново препоръчват на учениците в 11 клас, които планират кандидатстване в чужбина да се свържат с консултантите на Интеграл възможно най-рано, за да може да им се окаже навременна помощ в събирането на необходимите документи, в оформяне на кандидатурата, с подбора на университети и проверка на изискванията, тъй като сред университетите се забелязва промяна в кандидат-студентските изисквания.

По-конкретно това засяга избора на предмет на матурата, оценка от матурата за някои топ университети и е препоръчително да се започне с подготовката на самото окомплектоване на документи по-отрано, съветват от Интеграл, защото това гарантира по-успешно кандидатстване.

„Ние сме насреща с най-различни услуги: от семинар за писане на мотивационно писмо, през проучване какво трябва да съдържа портфолиото, как да бъде оформено, защото във В. Търново има много талантливи деца, които са насочени към специалности в областта на изкуството“, разясняват от Интеграл – В. Търново. От там могат да предложим съдействие за езикови ваканции за децата, които обмислят обучение в чужбина на по-късен етап, но не се чувстват много уверени в езика. Те могат да използват летните си ваканции, за да отидат в страна, в която се говори конкретния език. Това е подходящо за ученици от 7, 8, 9 клас. Предлагат се курсове за различни езици: английски, немски, френски, италиански, испански и др. Записване за летните езикови ваканции може да се направи още сега.

Всеки, който има някакъв въпрос може да се свърже с офиса на Интеграл от понеделник до петък, от 9 ч. до 18ч., консултациите са безплатни.

За учениците, които в момента кандидатстват за висше образование в няколко държави и се колебаят дали да изберат Великобритания, от Интеграл заявиха, че условията за финансиране там се запазват такива каквито са били и в предходни години. Единствената разлика е, че тази година таксата се повиши от £ 9000 на  £ 9250. Но отново тя се поема в пълен размер от правителствената агенция Student Finance , която отпуска кредити, покриваща таксата на обучение на преференциални студентски условия за граждани на Великобритания и ЕС.

От Интеграл – В. Търново на среща с ученици и родители поканиха Никола Лазаров от В. Търново, за да разкаже повече за живота и образованието в Шотландия. Той е трета година студент в University of Aberdeen, Шотландия и изучва Компютърни науки.

Търновецът сподели, че любопитството и желанието да опознае нова култура го отвеждат към Шотландия, а образователните и професионалните възможности, които това учебно заведение предлага са били най-големият му мотиватор при избора на университет. Той е много доволен от модерната учебна база, библиотеката, отличните преподаватели и от разнообразието на студентските общества. Никола е президент на Българското общество в университета, което е едноот по-големите такива. Също така е доволен и от разнообразието на предлаганите спортове, като самият той е в първия отбор на университета по волейбол.

Никола сподели, че след края на образованието не мисли веднага да се върне в България, но след около 3-4 години се вижда обратно тук, защото у дома най му харесва.

В момента той работи като асистент преподавател след като получава лична покана от университета. Единият предмет, по който учи студенти от първи и втори курс е Компютърни принципи и програмиране, другият е Основи в алгоритмите  и Компютърни технологии. Налага му се да преподава нов материал, но също и да оценява студенти и техните проекти, което за него е било изключително отговорна задача.

Българското общество в университета предлага помощ на всички новоприети студенти в зависимост от техните нужди и проблеми. „Ние сме една общност, която си помага колкото се може повече. Ако дойде някой приятел и ми каже, че има проблем с квартира, аз веднага ще го приютя за един месец“, разказа Никола и допълни, че всеки един български студент, който отива да учи в университет в чужбина, задължително трябва да потърси и да се свърже с българското общество там.

Според него най-големият контраст между университетите тук и там е, че във Великобритания се влагат огромни суми в академичната база и във високото качество на преподаване.

Петър Петров също беше на срещата. Той също е от В. Търново, завършил е езиковата гимназия, а сега е  първа година студент в King’s College London и учи Политика, философия и икономика. Разказа, че е избирал това място, заради желанието му за развитие и свобода.

За обучението там обясни, че е доста индивидуално и преподавателите търсят самоинициативата в студентите си. Университетът предлага достъп до огромно количество информация и литература, което подпомага и разширява фокуса на личното образование. Петър каза, че там преподават много известни професори, признати на световно ниво, които предлагат качествено и модерно образование, отговарящо на актуалните изискванията на бизнеса и работодателите.

Университетът подсигурява стипендии от социален характер и за академични заслуги. Той разказа, че също така студентите се стимулират да предлагат и развиват собствени проекти, които биват финансирани от университета. Учащите са подпомагани и в намирането на работа след завършването си във фирми и корпорации, с които учебното заведение има сключени договори.

Петър е сигурен, че след завършването си в King’s College много лесно и бързо би си намерил висококвалифицирана работа.

Михаела ДАВИДОВА, сн. авторката

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Курс “Да живееш дизайна си” предлага изготвяне на разширена личностна характеристика

На 21, 22 и 23 април ще се проведе курс "Да живееш дизайна си", който се организира за първи път…

Затвори