Share

Храмов празник има днес църквата Св. Иван Рилски в Горски горен Тръмбеш

четвъртък, 19 Окт., 2017, 13:43ч.


DSC_0354

С тържествена литургия бе отбелязан храмовия празник на църквата в Горски горен Тръмбеш. Празничната служба бе водена от отец Анатоли. На литургията присъстваха настоящият и бившият кметове на селото Николай Йорданов и Йордан Ангелов, Милена Николова – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване, международни връзки“. На службата дойдоха жители и гости на селото, пристигнали за храмовия празник.

Храмът „Св. Иван Рилски” се намира в центъра на селото. Изградена е по стопански начин през 1885 г., а две години по-късно е осветена лично от Търновския митрополит Климент (Васил Друмев).

През 1987 г. храмът е разрушен от земетресението в Стражица. Възстановителните дейности приключват през 2003 година. Църквата е възстановена с доброволен труд и дарени средства от жителите на селото, спонсори и изкусната ръка на местния дърворезбар – Димитър Петков Димитров. Негово дело е дърворезбата на новия иконостас.

Хората от Горски горен Тръмбеш много уважават храмовия празник. По техните думи в църквата има много силна положителна енергия. Това според тях е така, защото в храма се съхраняват частици от мощите на трима от най-тачените български светии:Св. Иван Рилски, Св. Мина и Св. Харалампий.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Кметове на населени места от общините Павликени и В. Търново проведоха общо заседание

Съвместно заседание проведоха членовете на Сдружението на кметовете и кметските наместници „Янтра – 2001“ от община Велико Търново и Сдружението...

Затвори