Share

Холандци подариха линейка и мобилен ехограф на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Г. Оряховица

сряда, 17 Апр., 2019, 15:26ч.


DSC_0278

Линейка и мобилен ехограф получи днес МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Дарението е от холандската фондация SMHO „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа“. Договорът за дарение с лечебното заведение бе подписан с трима представители на фондацията. Да поздрави холандските дарители в болницата дойде и кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев.Джеф Атълманс, Фред Рингс и Франс Бемелманс са в управителния съвет на фондацията от село Бюнде, от района на Маастрихт.

Организацията от години подпомага социални и здравни заведения в държави от Източна Европа като Полша, Румъния, Молдова, Украйна и България. От 12 години холандците подкрепят варненска болница, за която преди два месеца осигурили линейка, но тъй като нямало нужда от нея, тя бе предоставена на горнооряховското лечебно заведение.

Линейката, модел “Фолксваген” Т 5, е произведена през 2007 година и е употребявана, но е с напълно нов двигател. Автомобилът е запазен и е оборудван напълно. Линейката е била ползвана за социална дейност- да изпълнява желания на болни в терминален стадий – да ги вози до музей, театър, зоопарк и др., в последните им дни.

За ръководството на болницата това е изключителен жест, най- вече заради остарелия автопарк. Болницата разполага само с две линейки от преди повече от 20 години, които постоянно се налагат да се ремонтират, обясни управителят д-р Иван Иванов. „Аз съм изключително благодарен на тази холандска благотворителна организация за тяхното решение да ни предоставят линейка, още повече, че те направиха жеста лично да я докарат. Освен това дарението включва и един ехограф, който е мобилен и е много подходящ за диагностика на спешни пациенти, и тежко болни до тяхното легло, чиято цена е приблизително колкото цената на линейката“, сподели д-р Иванов.

Инж. Добрев подчерта, че всяко едно дарение в общинска болница е от съществено значение, най- вече за персонала, тъй като за общините е трудно да издържат изцяло болниците.

„Освен материалната база е нужно да се обновява и оборудването“, посочи още той. Кметът изрази надежда проектът за ремонт на покрива на МБАЛ да бъде одобрен от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС и ремонтните дейности да бъдат финансирани от държавата.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Свищовлийка се класира на трето място в конкурс за есе на Институт Конфуций – София

В Институт Конфуций - София се проведе тържество по случай 70-годишнината от установяването на българо-китайските дипломатически отношения. В основната част…

Затвори