Share

Графичните изображения на 34 български народни хора представят и в Горна Оряховица

сряда, 20 Сеп., 2017, 09:57ч.


DSC_0877

Как изглеждат графично изобразени стъпките на 34 български народни хора, показва изложба, подредена в Художествена галерия „Недялко Каранешев” в Горна Оряховица. Експозицията „Последвай стъпките” е дело на Сдружение „Таратанци”. Културната организация среща съвременния човек с българските народни хора по един неочакван начин. Това е „графичен език“ на народните хора, а идеята на организаторите е да го представи пред колкото може повече българи и чужденци. Мисията на Сдружението е да провокира интереса към фолклорното богатство на България посредством игрови методи за представяне на българския народен фолклор – логически танцов пъзел, пъзел за бродиране, интерактивни събития и градски инсталации.

В изложбата „Последвай стъпките” са включени графични изображения на български народни хора от всички фолклорни области. Всяко хоро, изиграно в кръг и представено визуално чрез стъпките си, притежава автентична и уникална форма, а тактовият размер е изобразен чрез характерните цветове на костюмите в съответната фолклорна област.

DSC_0860

Изложбата бе представена от дизайнера Цветелина Панова и хореографа Николай Корчев. Освен да видят, гостите на откриването имаха възможността и да изтанцуват част от графично представените народни хора. Изложбата ще остане подредена в Галерията до 2 октомври.

Преди Горна Оряховица, експозицията е показвана в София, Варна и Велико Търново. Предстои гостуването й в Пловдив и отново в София.

В Горна Оряховица изложбата се осъществява с подкрепата на Община Горна Оряховица, Художествена галерия „Недялко Каранешев“ и Мото Пфое.

DSC_0868

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Горна Оряховица ще отбележи Деня на Независимостта на България

С тържествен ритуал в навечерието на 22 септември в Горна Оряховица ще бъде отбелязана 109-та годишнина от обявяване на Независимостта…

Затвори