Share

Горнооряховчани честваха 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия

петък, 6 Сеп., 2019, 18:31ч.


DSC_0038_modified

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бяха отбелязани 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Честването пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани започна с изпълнение на малките певици от Клуба за народно пеене при Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Гергана Пашова.

„Съединение е дръзко, повсеместно, светкавично и най-важното – чисто българско! То не е отчаяно и лекомислено, а напротив – добре организирано. Майор Данаил Николаев и водените от него войници се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – светиня, която е запазена още от Априлската епопея. Решителността и организацията спомагат за успеха на делото по мирен път. Но още същата година младата българска армия е принудена да защити Съединението с победа в Сръбско-българската война“, каза в празничното слово по повод Деня на Съединението кметът на Общината инж. Добромир Добрев. „Българското Съединение е урок, че колкото и малка да изглежда една страна, дори един град като нашия – ако оставим настрана дребните противоречия и работим заедно, можем да постигнем още много“, каза още инж. Добрев.

Пред Паметния знак бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност пред героизма и саможертвата на героите от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от народния представител Клавдия Григорова – Ганчева, от народния представител Явор Божанков, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.

След тържествения ритуал пред паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани, празничната програма продължи с изпълненията на Детска вокално-драматична студия “Mamma Mia” с художествен ръководител Емилия Пенчева и Танцов фолклорен клуб „Балканика“ при НЧ „Напредък-1869“ с художествен ръководител Петър Петърчев.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Вечер на класиката и любовта към България с поезията на гениалния български поет Радко Радков

На 11 септември (сряда) от 18:30ч. в залата на Община Велико Търново ще се проведе вечер, посветена на Радко Радков…

Затвори