Share

Горнооряховчани ще почетат паметта на Спасителката на града Елена Грънчарова

сряда, 20 Февр., 2019, 16:32ч.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С ритуал пред паметния знак на Елена Грънчарова в парк „Никола Петров“, на 22 февруари горнооряховчани ще почетат паметта на Спасителката на града. Ритуалът е насрочен за 14.00 ч. Пред паметния знак на Елена Гърнчарова ще бъдат поднесени венци и цветя. Тази година се навършват 96 години от смъртта и 177 години от рождението на великата горнооряховчанка, превърнала се в един от символите на града.

Елена Грънчарова е родена в Горна Оряховица през 1842 година. Завършва земния си път на 24 февруари 1923 г. Признателното гражданство я погребва с големи почести на място, което се намира в днешния парк „Никола Петров“. През 2000 г. е обявена за почетен гражданин на Горна Оряховица. На 27.11.2012 г. Дамски инициативен комитет „Памет за Елена Грънчарова”, със спомоществователството на Ротари клуб Горна Оряховица – Лясковец, поставя паметен знак, който да указва на бъдещите поколения мястото, където почиват тленните й останки. Бюст-паметник на Елена Грънчарова има в „Алеята на възрожденците“ в парк „Христо Ботев“ в Горна Оряховица.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Дни на отворени врати инициира фирмата, ангажирана с обработване на безстопанствените кучета в Г. Оряховица

Дни на отворени врати инициира фирма ЕТ „Илияна Мусева“ , която е ангажирана с дейностите по ограничаване на популацията на…

Затвори