Share

Горнооряховският суджук е включен в интерактивната карта на винено-кулинарния туризъм в страната

понеделник, 25 мар., 2019, 13:41ч.


12_destinacii_karta

Горна Оряховица и горнооряховският суджук са включени в интерактивната карта на винено-кулинарния туризъм в страната. Те са част от Дестинация – Стари столици, която включва: Велико Търново, Горна Оряховица, Шумен, Търговище, Плиска, Велики Преслав, Габрово. Освен горнооряховски суджук, туристите, които ще преминат по тази дестинация, ще могат да опитат още еленски бут, пестил от сини сливи – “габровски шоколад”, пълнени раки с булгур – червени чушки, които се пълнят с булгур, сирене и орехи, оризато – постен ориз на фурна, болярски сърми – правят се на бавен огън, мешаница – гювеч с месо, което се прави в Арбанаси. Ще могат да дегустират и Осмарски пелин – прочутото вино се прави в с. Осмар и има характерен горчив вкус, който се дължи на едноименната подправка. В региона се произвеждат също висококачествени вина Шардоне, Мерло, Пино ноар и др. Предлагат се също дегустационни турове и опознавателни беседи с участието на енолог. Туристите могат да посетят също и историческите хълмове Царевец и Трапезица, Арбанаси, Хотнишка екопътека, Еменска екопътека, Даскалоливницата, Елена, Славейковото училище, Търговище, Шуменска крепост, Мадарският конник, Осмарски скални манастири, Ханкрумски скални манастири, Плиска и Никополис ад Иструм.

Картата включва общо 12 дестинации, които са дигитализирани и достъпни на сайта на Министерството на туризма. Те са разработени по проект „Сподели България“, който се реализира съвместно от Министерството на туризма и Министерството на земеделието, храните и горите.

Интерактивната карта дава възможност с един клик на избрана дестинация да се получава информация за туристически атракции, в региона, за типични кулинарни специалитети и виното, характерни за района. Включено е и описание на туристическите забележителности в дестинацията, всяка е отбелязана с точното си географско местоположение. Това може да помогне на туристите по-лесно да намерят тези обекти, които искат да посетят.

Винено-кулинарните дестинации са избрани да бъдат 12, за да отговарят на броя на месеците в годината. Те включват 55 общини, на територията на цялата страна, близо 120 туристически забележителности и характерните за всеки регион вино и кулинария, над 80 характерни храни и 12 традиционни вина.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Горна Оряховица посреща млади хора от цялата страна за ХІІ Национална младежка среща

Млади хора от цялата страна ще се съберат в Горна Оряховица за ХІІ Национална младежка среща, която ще се проведе...

Затвори