Share

Горна Оряховица събира млади технически гении от цялата страна

четвъртък, 4 Окт., 2018, 13:32ч.


DSC_0100

За трета поредна година млади технически гении от цялата страна се събират в Горна Оряховица за конкурса изложение „Младежко техническо творчество”. В Организационния комитет на събитието влизат Община Горна Оряховица, Ротари клуб, НТС – Велико Търново и Фондация „Милен Григоров“.

Близо 60 творчески колектива с над 300 участници от цяла България ще пристигнат в Горна Оряховица за изложението. В дните от 11 до 13 октомври те ще демонстрират свои разработки и иновации в Спортна зала „Никола Петров”. Целта на инициативата е да се даде възможност за популяризиране и изява на творческите търсения, иновации и добри практики в областта на техниката, разработени от младите хора в България, с цел да се засили връзката професионално образование –бизнес. Информация за предстоящото младежко техническо изложение бе оповестена на пресконференция, на която присъстваха представители на организационния комитет – кметът на Общината инж. Добромир Добрев, инж. Владимир Григоров и Десислава Коцева.

Официалното откриване на изложението е насрочено за 11.30 ч. на 11 октомври в Спортна зала „Никола Петров“. В програмата на тридневното събитие ще има много демонстрации на техническите екипи от 29 професионални гимназии, Техническите университети в Габрово, Русе и София, Химикотехнологичен и металургичен университет – София и БАН. Очакват се гости от Министерството на образованието и науката, Федерацията на научно-техническите съюзи, Асоциацията на индустриалния капитал в България, управители на фирми. Очаква се да присъства и евродепутатът Ева Майдел

Техническите вузове ще се представят с по 3 до 4 екипа. Свои разработки ще покажат и екипи от професионални гимназии от Шумен, София, Бяла, Пловдив и др. В изложението ще се включат фирми, които ще представят разработки за оптимизиране на образователния процес с технически средства, както за най-малките, така и за учениците от 5-ти до 7-ми клас. По време на Изложението с такива средства ще се извърши обучение от учители на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“. Фирма „Техномеджик“ ще демонстрира атрактивни технически устройства, разясняващи физическите закони. Посетителите ще видят изпълнителни устройства управлявани по интернет, дронове, 3Д принтери, роботи, роботизирани ръце, хуманоиден робот, електрически коли и други.

На 12-ти октомври от 10:00ч. в пресклуба на спортната зала, проф. д-р Георги Попов, ще изнесе лекция на тема Индустрия 4.0 и изкуственият интелект. За всички посетители, ще бъде експонирана ретро линия от преди 50 – 70 години.

Най-добре представилите се отбори отново ще бъдат наградени за своите разработки. Наградите са атрактивни и ще са в полза на бъдещата работа на младите хора. Разбира се ще има и финансови стимули, уточниха организаторите. Изложението ще бъде закрито на 13 октомври.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Честит рожден ден на кмета на В. Търново инж. Даниел Панов!

На 4 октомври рожденик е кметът на Община Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България…

Затвори