Share

Горна Оряховица отново се присъединява към световната инициатива „Часът на Земята”

събота, 30 Мар., 2019, 14:08ч.


52883809_2834686313215303_7716831495217741824_n

Горна Оряховица отново ще се включи в световната инициатива „Часът на Земята”, която се провежда всяка последна събота на месец март. На 30 март (събота) за един час от 20.30 ч. до 21.30 ч. ще бъде изгасено осветлението на пл. „Георги Измирлиев“. Към инициативата ще се присъединят и служителите на Овергаз, които ще изгасят осветлението в местния офис, както и по домовете си.В този час хора и общини в България и по света ще загасят осветлението в знак на съпричастност към опазването на природата и в частност към и промените в климата.

Мотото на инициативата тази година е „Свържи се с природата“. Според доклада „Жива планета“ природата ни осигурява услуги на стойност 125 трилиона долара годишно, които приемаме за даденост: например жизненоважния достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства, на среда за почивка и приятни разходки.

„Часът на Земята” се провежда за първи път през 2007 г. в Австралия. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. В рамките на 60 минути притъмняват и фасадите на знакови сгради и културни паметници.

„Часът на Земята” вече е една от най-популярните световни инициативи, в която се включват хиляди градове от стотици държави по света, правителства и бизнеси, обединени от общи послания и действия за защита на природата.

В България кампанията се провежда от 2009 г., като всяка изминала година нейните привърженици стават повече.

“Часът на Земята” обхваща 25 времеви зони (стартирайки в 8.30 ч. вечерта, източноевропейско време), включвайки над 2 700 града в призива към световните политици за борба с глобалното затопляне.

Без светлини остават и световни културни паметници като Бранденбургската врата в Берлин, Айфеловата кула в Париж, Лондонското виенско колело, четири от петте най-високи сгради в света, сред които “Емпайър Стейт Билдинг” в Ню Йорк. В инициативата се включва за пръв път и новоткритата извисяваща се на 800 метра кула “Бурж Калифа” в Обединените арабски емирства. Тъмни остават и статуята на Исус Спасителя в Рио де Жанейро, императорският дворец в Банкок, мемориалът на мира в Хирошима и др.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Започна пролетното залесяване в Горна Оряховица

Започна пролетното залесяване в Горна Оряховица. На този етап ще бъдат засадени над 120 нови дръвчета и храсти. Залесяването се…

Затвори