Share

Георги Чемширов, председател на Административен съд: „Датата 16 април трябва да получи своето заслужено признание от обществото“

вторник, 9 Апр., 2019, 11:43ч.


Chemshirov

Велико Търново да получи статут на историческа и духовна столица на страната ни, а 16 април – Денят на Търновската конституция, да бъде обявен за официален празник в България – около тази кауза се обединиха видни великотърновски общественици, които за целта сформираха Инициативен комитет. Идеята се ражда във връзка с мащабните чествания и богата програма, посветени на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, чиито център ще бъде Велико Търново. Кулминацията на събитията ще бъде на 16 април, когато в старата българска столица ще заседава тържествено 44-ото Народно събрание на Република България.
В поредица от интервюта, експозиции и мнения, ви представяме членовете на инициативния комитет, тяхната мотивация, убеждения и цели за осъществяване на каузата, която ги обединява.
Представяме ви и мненията на ръководителите на съдебните институции във Велико Търново.

 

За пръв път отбелязах 16 април като Ден на юриста, когато бях студент в първи курс в Юридическия факултет на Софийския университет. Едно е обаче събитие като приемането на Търновската конституция да бъде чествано от определена професионална общност, а съвсем друго – ако получи широка обществена значимост като официален празник. Убеден съм, че датата трябва да получи признанието на обществото ни.
За съжаление, събитията от април 1879 година, фактите около Учредителното събрание и приемането на първия ни най-важен закон, не са достатъчно осветлени извън рамките на професионалната среда на юристите и историците. Датата 16 април не е достатъчно популярна на фона на другите значими събития, които се изучават в детайли и са признати от обществото ни.
Значението на Търновската конституция като факт от историята и като факт от развитието на правото няма как да загуби своето значение. И юристите, и историците са казвали и са коментирали достатъчно много за нея. Аз не искам да повтарям това, което е известно. За мен изключително важен е начинът, по който са работили учредителите – първите ни депутати. Фактите, свързани с вземането на решения, с гласуването – това трябва да се знае, да се изучава и да се популяризира. Изумително е тяхното обединение при вземането на решения, независимо от политически пристрастия и други ежби, в името на България.. Голяма част от тези хора не са имали някаква голяма политическа грамотност, нито опит в държавното строителство. Да – сред депутатите в Учредителното събрание е имало много високообразовани и начетени личности, но в състава на първия ни парламент са били и обикновени хора от селските и градски среди. Въпреки различията, когато се приема Търновската конституция, я подписват всички. Независимо дали са били против някои от текстовете, независимо от споровете, които са съпътствали събранията, и които са прераствали понякога във физически стълкновения. Ето това трябва да се изучава и помни – че тези хора са знаели и оценявали делото, което правят, че са превъзмогвали себе си, за общата кауза. Дали са ни хубав урок, който трябва да научим.
Честитя на всички колеги юристи професионалния ни празник – 16 април и им желая здраве и щастие. И професионални успехи, разбира се, но те да не са с цената на първите две неща. Една стара японска поговорка гласи, че не материалните неща носят щастие, а съзнанието за постигната цел. Точно това ми се иска да съпътства колегите в тяхната работа.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Преасфалтиран е общинският път между Килифарево и Плаково

Четвъртокласният път между Килифарево и Плаково е преасфалтиран. Петкилометровата отсечка е част от общинската пътна мрежа, ремонтът бе заложен в…

Затвори