Share

Фестивал на старата градска песен «Георги Бейков» на 7 и 8 октомври в Свищов

понеделник, 2 Окт., 2017, 17:03ч.


112

36 индивидуални участници и групи са заявили участието си в Пети Национален Фестивал на старата градска песен «Георги Бейков» – Свищов 2017. Фестивалът ще се проведе в два поредни дни, в салона на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“ гр. Свищов, където още първата вечер жителите и гостите на Свищов ще могат да се насладят концерт на примата на старата градска песен Мария Петрова. Изпълненията на участниците във Фестивала, както и концертът ще са с вход свободен, а вратите на Първо българско читалище са отворени за всеки любител на хубавата старата градска песен.

Фестивалът се организира за пети пореден път в Свищов и носи името на един от най-добрите изпълнители на стара градска песен – Георги Бейков. Роденият в свищовското село Козловец певец, от най-ранни детски години живее и учи в Свищов, където развива певческата си и музикалната си дарба. Животът му е класически пример за цялостно отдаване на популярната музика. Пътят му на естраден певец тръгва от най-малките градски ресторантчета, преминава през Естрадния отдел на Българската държавна консерватория, през фестивала „Златният Орфей”, през сцените на едни от най-престижните барове и локали на Канада, Швейцария, Австрия и Германия. Неговите творби са най- разнообразни като жанр – основно поп изпълнения, както и народна, сръбска, гръцка, турска, италианска и испанска музика. Роден артист, той е изпълнявал всичките си песни с такт, невероятно умение и много опит.  Създавайки заедно с цигуларката и пианистка Ваня Цокова Дуо „Нове” – един от известните състави за поп музика през 80-те и 90-те години на миналия век, Георги Бейков изследва и изпълнява повечето от образците на старата градска песен. По негови сценарии Дуо „Нове” участва в четири музикални филма със стари градски песни, заснети и излъчени от БНТ – продукции, които все още нямат съвременен аналог. Дългосвирещите грамофонни плочи и компакт-дисковете, в които участва Георги Бейков достигат милионен тираж – само първият албум, в който певецът участва през 1974 година достига тираж 300 хиляди!

В рамките на двата фестивални дни, във фоайето на ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови 1856“  ще бъде експонирана изложба със снимки от живота и творчеството на Георги Бейков. Заповядайте!

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
ИНФОРМАЦИОНЕН ДЕН НА КАНДИДАТ-СТУДЕНТА

4 ОКТОМВРИ 2017, 10:00 – 17:00 часа Велико Търново, хотел Премиер   Начало на кандидатстудентската кампания за ранен прием в…

Затвори