Share

Европейска седмица за намаляване на отпадъците в Свищов

понеделник, 21 Ное., 2016, 16:39ч.


logo_3000x3000px

От 19 до 27 ноември 2016 г. на Европейската седмица за намаляване на отпадъците (EСНО) се завръща за още една интензивна седмица от събития за повишаване на осведомеността.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е международна инициатива, чиято цел е да насърчава прилагането на действия за повишаване на осведомеността относно устойчивото използване на ресурсите и управление на отпадъците. Целта на ЕСНО действията е да се промени поведението на европейските граждани по отношение на техните модели на потребление и навици за образуване и изхвърляне на отпадъци. През това 8-мо издание, повече от 12 000 дейности, свързани с намаляването на отпадъците, насърчаване на повторна употреба и рециклиране на материали, както и дейности за почистване, ще бъдат извършени в 32 страни от Европа и извън нея.
Всяка година, ЕСНО предлага специален фокус върху превенцията на отпадъците чрез организиране на Тематични дни на превенцията. За 8-мо издание, избраната тема е “Намаляване на отпадъците от опаковки”. Опаковката е присъща за всякакви материали, тя има много предимства, но в света е затрупан от всевъзможни и големи количества опаковки. Предотвратяване на отпадъците има силна позиция в ЕСНО, тъй като то е по-ефективно, за да намалим отпадъците при източника, отколкото да се справяме тях, след като те вече са се озовали в кофите за боклук.
Намалявай, използвай повторно, рециклирай: време е да се направим промяна … и всяко действие има значение!

Стартирала през 2009 г., ЕСНО винаги се фокусира върху повишаване на осведомеността относно предотвратяването на отпадъците, което е и с най-висок приоритет според Европейската йерархия за управление на отпадъците. През седемте последните издания, чрез ЕСНО се създава мрежа от публични и частни субекти, участващи активно в областта на предотвратяването на отпадъци. Не само сдружения, обществени органи, учебните заведения и бизнеси, но и отделни граждани, ще осъществяват действия по време на ЕСНО: това показва нарастващия интерес към инициативите за намаляване количеството на отпадъците. От първото издание през 2009 година и с осъществените действия за тази година, акциите в ЕСНО ще достигнат общ брой от 73 811 действия.
Като цяло, един европейски гражданин изхвърля близо 500 кг отпадъци за година, докато рециклирането връща по-малко от половината от това количество, а в някои страни и доста по-малко! Още действия, като тези, прилагани по време на ЕСНО, са необходими, за да се променят навиците на хората в дома, в офиса, или когато пазаруват.

Популяризирайки международната ЕСНО инициатива, Община Свищов изразява своята съпричастност и се присъединява към общата кауза.

КАК ДА НАМАЛИМ ОТПАДЪЦИТЕ В ЕЖЕДНЕВИЕТО: http://bamee.org/ewwr/how_reduce_waste.php
Информация относно ЕСНО 2015:

http://bamee.org/ewwr/index.php?id=189256
За повече информация относно ЕСНО 2016:
http://www.ewwr.eu/en/project/main-features

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Информационна среща на тема „Възможности за финансиране от ЕСИФ през 2017 г.“ се проведе в Свищов

Областен информационен център – Велико Търново организира в Свищов информационна среща на тема „Възможности за финансиране от ЕСИФ през 2017…

Затвори