Share

Доц. Михов: С карта „Българин“ между 4 и 5 млн. българи ще имат съпричастност към Отечеството си

четвъртък, 14 ян., 2021, 18:49ч.


milenmihov30042020

На първо четене в НС бяха приети промени в Закона за българските лични документи. Законопроектът бе представен от народния представител от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ Юлиан Ангелов.

Създадохме възможност хората от български произход да имат право на лични документи. С тези промени бе подкрепена голямата идея – българите по целия свят да имат съпричастност към Отечеството си, коментира заместник-председателят на ВМРО доц. д-р Милен Михов,който е сред вносителите на законопроекта.

Предлаганите промени имат за цел да въведат специфична категория лични документи. Това е т.нар. карта „Българин“. Тя ще удостоверява самоличността и правото на пребиваване на територията на  Република България на българите, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на страната, и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната, коментира още Милен Михов.

Той припомни, че идеята за карта „Българин“ е защитена още през 2019г. пред Националния съвет за тристранно сътрудничество и вече е факт на първо четене.

Ние не внасяме този законопроект, за да си правим нов имидж. Щом го внасяме, значи има някакъв проблем Това е необходимост на стотици, хиляди хора, които са представители на традиционните общности зад граница. Тази карта „Българин“ е насочена към тях. Една от целите е и решаване на големия демографски проблем. Искаме да направим така, че сънародниците ни да видят, че не ги делим от България. Българите зад граница и общностите неслучайно са споменати и в Конституцията на Р България. Те трябва да се чувстват част от нашата държава, заяви доц. Михов.

Този личен документ ще важи само за територията на Р България. По различни статистики тези българи са между 4 и 5 млн.

Министерствата изготвят често своите становища на база своите чиновници. Чиновници, които единствено се интересуват от това как да имат по-малко работа. Нашата задача е да дадем повече работа на чиновниците и да дадем някаква перспектива на нацията си за развитие, посочи още народният представител.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Промени в наредба на екоминистерството съкращават процедурата за премахване на изоставени автомобили

Община Велико Търново уведомява собствениците на излезли от употреба автомобили, че процедурата за премахването на  тези моторни превозни средства от...

Затвори