Share

Днес е патронният празник на лясковската гимназия

петък, 10 Мар., 2017, 10:10ч.


IMG_0502

IMG_0469

IMG_0485

IMG_0488

Своя патронен празник отпразнуваха учениците от лясковското училище „Максим Райкович”. Гимназията чества този ден на 10 март, когато е датата на кончината на възрожденeца-просветител Минчо Крински, известен като архимандрит Максим Райкович.

Учители и ученици организираха и проведоха редица мероприятия, посветени на празника. Началото на седмицата на патрона започна с постери на тема „Националният празник на България”, изработени и организирани в изложба, дело на учениците от V „а” клас. Изложба представиха и членовете на клуб по интереси „Етнология и културен туризъм”, които изработиха и подариха частица от нашето културно наследство – мартенички за здраве, щастие и много късмет. Изявите на възпитаниците на гимназията продължиха със спортен празник. В него участваха ученици от първи до четвърти клас, които направиха лекоатлетически пробег, а по-големите от пети до дванадесети клас, както и учителите, се впуснаха по отбори в надпревара – част от традиционната училищна щафета. В изпъстрената откъм изяви седмица на патрона, второкласници рисуваха на асфалт, а по-големи художници от клуба „Приложно изобразително изкуство” показаха изложба „Фантазия”. Млади таланти от едноименния училищен театрален клуб представиха уменията си на артисти с постановката „Вълкът и седемте козлета” по Братя Грим. Най-малките ученици на СУ „М. Райкович” – първокласниците, доказаха с първата си изява на такъв голям празник, че вече могат да четат. Това първолаците направиха с помощта на своите класни ръководители и със студенти в инициативата „Четящият студент – четящото дете”. „Отборът по четене” с фасилитатор проф. Марияна Мандева от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, децата и техните класни ръководители с тази инициатива показаха всеобщия си стремеж да се предаде любовта към книгите и четенето. „В този Празник на грамотността главните действащи лица – децата, учителите и студентите, четохме и разсъждавахме над прочетеното, пяхме, разменихме си подаръци, създадохме четяща общност, която чрез писменото българско слово на народното ни творчество, създаде един по-добър и хуманен свят”, разказаха за инициативата си класните ръководители на децата. В навечерието на патронния празник се изявиха и най-добрите математици на гимназията. Те участваха в математическа викторина, която се състоя в игротеката на корпус І на училището. Всички мероприятия, съпътстващи патронния празник, бяха реализирани по проект „Твоят час”, по който работят различните клубове по интереси.

Кулминационната точка в богатата седмична програма бе голямо тържество-концерт, на което присъства и кмета на община Лясковец д-р Гецова. Тя и директорът на училището поздравиха децата, а те с продължителна песенно-музикална програма представиха своя талант, знания и радостни емоции. В концерта се включиха Студио „Славееви гласове”, Вокална група „Синигерчета”, Клубът по английски език, Мажоретния състав и Модерния балет при училището.
Самия 10 март – Денят на патрона, бе обявен за ден на отворените врати, ден за отдаване на почит към делото на архимандрит Максим Райкович.
Максим Райкович е от онези неуморни възрожденци, посветили целия си живот за благото на България, ревностен бранител на българщината. Опълчва се на настойчивите опити на гърците да наложат своята писменост, език, култура на българския народ. Като игумен на Петропавловския манастир, прогонва гръцките калугери и ги заменя с български, създава първото българско училище в Лясковец, а по-късно е основен двигател при основаването на български училища и църкви в Галац, Румъния. Архимандрит Максим е и един от най-големите български дарители – подпомага финансово строежа и издръжката на няколко училища и църкви, дарява средства за издаването на много книги и учебници. Подарява учебни пособия на школото в родното си Дряново, а цялото си състояние завещава за стипендии на бедни ученици и на български училища. На 13 януари 1873 г. написва своето завещание. С него той дарява цялото си имане на български училища. Затова днес гимназиите в Дряново и Лясковец носят неговото име, а просветителят е техен патрон. Умира на 10 март 1874 г. в Галац, където е погребан в двора на храма „Св. Пантелеймон“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Изложба, представяща жените в обществото е подредена в Историческия музей Г. Оряховица

Навръх 8 март в Историческия музей на Горна Оряховица бе открита гостуващата експозиция „Жените в обществото”. Изложбата е дело на…

Затвори