Share

Десетте общини обединяват усилия за кандидатурата на В. Търново за ЕСК-2019

четвъртък, 16 Ян., 2014, 19:08ч.


IMG_4253[1]

Емблематични за десетте общини в областта културни събития през тази година ще преминат под егидата на кандидатурата на В. Търново за културна столица на Европа през 2019 г. Това стана ясно след проведената по- рано днес работна среща в Община В. Търново между кметовете на десетте общини.

Някои от най-интересните събития ще се правят съвместно, други ще се мултиплицират в различните селища, разказа кметът на старата столица Даниел Панов. По думите му ще има и нови културни прояви, тъй като комисията, която оценява кандидатурите, настоява не само да се надграждат старите, но и да се обогатява все повече календарът. По предложение на великотърновка от чужбина се обмисля родова среща на търновците, пръснати по света.

IMG_4255[1]

Директорът на дирекция „Култура и туризъм” в Община В. Търново Нелина Църова подчерта, че програмата на нашия регион е най-отворена към Европа. „Създадохме един културен обмен между всички общини, който ще продължи. Отново ще реализираме най- мащабния си проект за мартениците, които изпратихме в побратимените ни градове в цял свят. През февруари ще започнат работа работилничките за червено-белия символ. В тях ще бъдат привлечени доброволци, а като допълнение на миналогодишния проект направата на мартеничките ще бъде записана на диск, който също ще се изпраща на приятелите ни в чужбина. Прекрасното е, че се отвориха канали за културен обмен, но ни предстои много работа за привличането на европейската публика”, коментира Нелина Църова.

Три нови музея се планира да отворят врати в региона през тази година. В Горна Оряховица реализират Музей на суджука и Музей на локомотива, информира кметът инж. Добромир Добрев. В железничарския град се намира депото за стари локомотиви и е необходимо съвместно усилие, за да се създаде още една културна придобивка. По отношение на музея на суджука той е поискал от произвеждащите го фирми в града да предоставят излязла от употреба техника и готов продукт, който да е на разположение на желаещите да го дегустират посетители.

Музей на лозата и виното с дегустационна зала с 48 места ще отвори врати в Сухиндол, съобщи кметът инж. Пламен Чернев, който стяга и фестивал на виното в града си.

Празници на яйцето, розата и цветята в Павликени, фестивалът „Орел на Дунава” в Свищов, Каралийчевите дни и празникът на житената питка в Стражица, както и празникът на градинарската чорба в Златарица също ще са под знака на кандидатурата на региона за европейска културна столица през 2019 г.

Община Велико Търново подари на всяка от общините в областта по една от камбаните, с които участва в селекцията за Европейска културна столица в знак на благодарност за подкрепата и бъдещата съвместна работа.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Шофьорка блъсна пешеходка и я откара в болницата

63-годишна пешеходка пострада при пътен инцидент в старата столица. Произшествието е станало вчера около 10.40 ч. на ул. «Толедо». Лек…

Затвори