Share

Държавата взе мерки за справяне с комарите в крайдунавските общини

четвъртък, 5 май, 2016, 15:09ч.


svishtov4

С Постановление на Министерски съвет от 4 май т.г. бе взето решение за отпускане на над 15 млн.лв. за борба с комарите в общините по поречието на река Дунав. Проблемът  за Дунавските общини е изключително сериозен, което от няколко години налага потребността от търсене на подкрепа от централната власт, за осигуряване на средства  на общините, за да се гарантират мерките за борба с комарите в условията на ограничени общински бюджети.

По настояване на АДО „Дунав” в Министерски съвет бе проведено заседание с кметовете на Русе, Свищов, Белене, Лом, Видин и Тутракан, които представиха общия проблем на Дунавските общини и настояваха за съдействие. Министерството на земеделието и храните пое ангажимента да осигури средствата за борба срещу комарите, тъй като така ще се пресече разпространението на болестта Нодуларен дерматит, която е особено опасна за едрите преживни животни и се разпространява от кръвосмучещи насекоми.

Предстои възлагането от Областна дирекция по безопасност на храните  на авиационно третиране в периметър 2 километра навътре от крайбрежната ивица. За Свищов, третирането  ще обхване: Вардимския остров, с.Вардим, гр. Свищов и териториите по поречието на община Свищов. След като бъдат съгласувани дните на третиране, съобразени с метеорологичните условия, съответният график ще бъде публикуван на сайта на община Свищов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Супер група с концерт в “Спайдър” на 19 май

Едни от най-популярните изпълнители на пънк, ска и рок музика у нас се обединяват  в обща банда. Концертът  на супер…

Затвори