Share

Даниел Панов: “В. Търново е най-достоен за ЕСК-2019”

сряда, 18 Дек., 2013, 11:40ч.


 Panov_n

Уважаеми дами и господа,

Скъпи приятели,

 

Най-искрено и сърдечно благодаря на всички, които с душа и сърце работиха за кандидатурата на велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г. Благодаря на моите колеги, кметовете на общини от Регион велико Търново, които оказаха, оказват и убеден съм ще продължат да оказват своята подкрепа за кандидатурата. Благодаря на всички медии, на творците, на мениджърите и на всички, които дадоха своят принос.

С класирането в „късия списък” на кандидати за финалното съревнование за най-престижната титла в областта на културата в Европа всички ние постигнахме първата си цел. Предстои ни едно финално, но най-важно и най-трудно усилие – да спечелим финала.

Убеден съм, ме Велико Търново и подкрепящият го регион са най-достойните български кандидати. Сигурен съм, че именно ние по най-добрият, адекватен и впечатляващ начин ще представим за пръв път България, като Европейска столица на културата.

Велико Търново е град и регион, който има кауза. Велико Търново е град, който многократно в най- славните и драматични моменти от българската история е бил източник на каузи, важни за България и Европа.

Ние се стремим не просто да попълним по най-добрият начин необходимите за кандидатурата документи, не просто да спечелим едно много престижно състезание, а да предложим на България, на Европа и на света своята каузата : „Творим Щастие”.

Убедени сме, че все повече страни по света ще измерват развитието и ниво на благоденствие на своите общества и граждани не толкова чрез Брутният вътрешен продукт, колкото чрез Индекса на щастието. След пълноправното членство на България в Европейския съюз страната ни няма кауза. Има усещането за лутане и търсене на кауза, която отново да обедини позитивните ни усилия като народ.

Водени от убеждението, че създаването, споделянето и съпреживяването на културата, изкуствата, образованието и науките могат да дадат възможност на хората да бъдат щастливи ние предлагаме на България и на Европа каузата : „Творим Щастие”.

Велико Търново е не само град със 7 000 годишна история, той е общност приютила 20 000 студенти, креативни и иновативни млади хора, творци, които реализират значими европейски културни проекти. Велико Търново е град, който не само носи концентрираното послание на приемствеността на българската държавна и духовна традиция. Той е градът, който още през 14 век чрез Търновската книжовна, живописна и архитектурна школа поставя България сред страните, които създават и формират общото европейско културно и духовно пространство.

Апелирам към всички Велико Търново да бъде подкрепен, защото е най- достойният от четирите достойни български кандидати да бъдат Европейска столица на културата през 2019 година. Преди близо три години Община Велико Търново започна подготовка на своята кандидатура. Проведохме стотици срещи с творците, техните организации, академичните общности, професионални организации, с много експерти от Европа и страната, с много граждани. Разработихме кандидатурата си базирана на синтеза между уникалното ни културно – историческо наследство и огромният творчески и креативен потенциал на създаващите съвременно изкуство и младите хора.

Положихме усилия да структурираме кандидатурата по начин, който ще бъде атрактивен и адекватен на реализацията и след 6 години. Опитахме се да я направим по начин, който ще се хареса на младежите на 12-15 години, които след 6 години ще са активни граждани и надяваме се един от двигателите, които ще реализират мащабното и престижно събитие „Европейска столица на културата”.

Планирахме, проведохме и анализирахме стотици местни, регионални, национални и международни културни, образователни, научни, спортни, екологични и социални събития, които са органична част от нашата кауза.

Държим на поетият ангажимент и ще направим всичко възможно да получим подкрепата на всички градове, които кандидатстваха, разработиха свои проекти, но не успяха да се класират за финалната фаза. Убедени сме, че има много оригинални и добри идеи, които не бива да остават нереализирани. Сигурни сме, че е генерирана много творческа енергия, която желаем да присъединим към нашата кауза и послание : „Творим Щастие” и да дадем възможност на творците да реализират своите проекти, а на публиката да се почувства поне малко по- щастлива от съпреживяването и споделянето на културни събития.

На финалния етап от състезанието ще бъдем още по- добре подготвени, а представянето ни ще бъде още по- атрактивно, впечатляващо и въздействащо. Подкрепата за Велико Търново е подкрепа за най-достойният български кандидат. За градът, който свято пази Сърцето и Душата на България. За градът, който съхранява Душата на България и Духът на Европа.

Аз, моят екип, старостоличани и гражданите на региона, който ни подкрепя сме абсолютно убедени, че Велико Търново е най- достойната Европейска столица на културата за 2019 –та година!

Обръщам се към всички жители, гости, приятели на Велико Търново с апел да подкрепят кандидатурата ни на адрес: http://www.kmeta.bg/veliko-tyrnovo-podgotvq-grandiozno-svetlinno-shou-21595.html

Дaниел Панов

Кмет на Община Велико Търново

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Без сняг по Коледа

Без сняг ще посрещнем Коледните празници. В следващите 10-12 дни до навечерието на Новата година времето над страната ще бъде…

Затвори