Share

Даниел Панов проведе работна среща с директорите на детски градини

вторник, 25 Ное., 2014, 10:26ч.


obshtina11

По искане на директорите на детски градини и представители на синдикатите кметът Даниел Панов проведе работна среща във връзка с проблемите, породени от големия брой на деца, записани в групите в детските градини.

В срещата взеха участие директори на 12-те детски градини в град Велико Търново и синдикални представители.

Директорите и учителите поставиха въпроса, че често работят със средно 30 деца и това затруднява и често прави неефективна работата им.

Даниел Панов припомни, че въпреки нулевата за европейски проекти година и множеството трудности, над 1 000 000 лв. са вложени в реализирани проекти за подобряване на енергийна ефективност на сградите на детските градини.

„През лятото след дългогодишна „сага“ си върнахме собствеността на разширеното крило на сградата на ЦДГ „Здравец“ от Министерство на отбраната“, припомни Даниел Панов. Около 400 000 лв. ще са необходими за окончателно завършване на разширението, което в момента е в фаза „груб строеж“.

Кметът очерта перспективите за възможностите за разкриване на нови групи и по този начин намаляване броя на децата в работещите детски гадини. След ремонт и реконструкция 3 нови групи може да бъдат настанени в източното крило на училище „Г.С.Раковски“. В ОУ „П.Р.Славейков“ в допълнителна сграда могат да се настанят след ремонт 2 нови групи.

Неизползваната сграда на филиала на ДМСГД в кв. „Кольо Фичето“ след неголям ремонт може да приеме 3 нови групи. При съществуваща база може да се сформират две нови групи ЦДГ в „Св. св.Кирил и Методий“ и в ЦДГ „Рада войвода“ една група.

„Често срещана практика е при това ниво на основната такса голяма част от родителите по различни причини да не пускат децата в детска градина, но да плащат таксите и да пазят мястото. Това води до големи групи по списък, като реално посещаемостта е доста под тези цифри“. Според официална справка средно месечното посещение на деца в групите в детските градини през последната година е от 23-25 деца.

„Поемам ангажимент в рамките на възможностите, които има общината, да работим за разкриване на нови групи, което е единствената реална възможност броят на децата в групите на детските градини да бъде намален. Апелирам към родителите за разбиране, защото на практика не е възможно всички деца във Велико Търново да посещават само детските градини в централната градска част“, заяви Даниел Панов.

Представителите на синдикатите и директорите на детските градини благодариха за доброто социално партньорство с Общината и обещаха съдействие при решаване на проблема.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
БСП: Настояваме за допълнителни средства за хълма Трапезица

4 млн.лв. за култура и 13 млн.лв. за заплати в средното образование поиска „БСП лява България“ в актуализирания бюджет  „БСП...

Затвори