Share

Дадоха старт на кампанията „Опознай родния край”

сряда, 23 ян., 2013, 16:40ч.


Официален старт на кампанията „Опознай родния край” в областта бе даден днес в музей „Възраждане и учредително събрание”. Организатор на проявата е Областна администрация – Велико Търново в партньорството с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Българския туристически съюз.

На събитието, чиито символичен домакин е областният управител проф. Пенчо Пенчев, бяха и зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, изпълнителният секретар на туристическия съюз Венцислав Удев, представители на общините от област Велико Търново, служители на общинските музеи, експерти от Регионалния инспекторат на образованието, представители на ТД „Трапезица 1902″, на Регионалния исторически музей, както и ученици от училища в региона.

Основен акцент бе официалното представяне на туристическия пътеводител за област Велико Търново, който излиза по инициатива на Областна администрация в партньорство с десетте общини. Пътеводителят включва 17 нови туристически маршрута, които обхващат най-значимите туристически и културно-исторически обекти в областта. Изданието е в 24-хиляден тираж и ще се разпространява сред учениците в учебните заведения в областта.

Целта на националната кампания „Опознай родния край” е да стимулира ученическия туризъм и здравословния начин на живот сред подрастващите, да поощри децата и младежите да опознаят природните и културните забележителности на България. Област Велико Търново е петата в страната, която стартира кампанията и която издава туристически пътеводител за средношколците. На събитието златна значка от БТС получи великотърновката Анелия Ангелова, ученичка от 11 клас в ПМГ “Васил Друмев”, заради това, че е посетила 100-те национални туристически обекта в България.

Поне 3 % ръст в туризма очаква през тази година зам.-министър Иво Маринов. Точните прогнози могат да бъдат направени след туристическите изложенията в Берлин, Москва и Киев. Около 24 млн. лева ще даде правителството за реклама на българския туризъм през тази година, добави той. По думите му 8 милиона лева ще бъдат осигурени от държавния бюджет, други 16 млн. лева идват от Оперативна програма „Регионално развитие”, по мярка 3.3.

„16 млн. лева е прогнозна стойност по Оперативната програма, тъй като след провеждане на обществени поръчки може да се достигнат и по-ниски стойности. Приоритетните пазари са дестинациите, в които България има утвърдени позиции като Германия и Русия, съседните ни Балкански държави, както и страни в Далечния изток – Индия, Япония и Китай”, каза още Иво Маринов.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Четири улици във В. Търново без вода днес

Четири улици във Велико Търново остават без вода днес заради авариен ремонт, съобщиха "ВиК Йовковци". От 9,00 до 12,00 ч....

Затвори