Share

БСП: „Общинският пазар в Горна Оряховица работи единствено за себе си; трябва да се реформира“

четвъртък, 25 Апр., 2019, 21:47ч.


ognyan-stoyanov-GO

Общинското дружество „Общински пазари – Горна Оряховица“ ЕООД да бъде трансформирано в предприятие, за да се намалят разходите му. Такова предложение направи по време на редовната сесия на Общински съвет- Горна Оряховица Огнян Стоянов от БСП. „Пазарът не бива да се закрива, но същата дейност може да се върши от общинско предприятие с по-малък персонал“, обясни председателят на социалистите.

Повод за предложението му стана разглеждането на отчета за 2018 г. на търговското дружество. „Сравнявайки го с миналогодишния отчет, няма някаква съществена промяна в работата на дружеството. По-малко приходи, по-малко разходи, малко увеличение в персонала“, изброи инж. Георги Рачев от БСП. Той посочи, че над 67% от разходите на дружеството се харчат за заплати и осигуровки – много над обичайните стойности за такива дружества.

„Моят извод е, че дружеството работи само и единствено за себе си, а не за собственика – Община Горна Оряховица. Ако една фирма работи само за заплати и данъци, без да оставя печалба, докога я държат да функционира?“, попита червеният съветник. Той посочи, че инвестиции в дружеството не се правят от четири години. „В началото на мандата обявихте, че започва да се строи нов пазар. Изхвърлихте в коша стария проект и похарчихте пари да напишете нов – за 1,2 млн. лв. Оправдахте се, че Общината няма откъде да намери средства и затова не започва строителство. На следващата година казахте, че ще се търсят европейски средства. Не намерихте и такива. Единствената инвестиция беше миналата година – за боядисване на 20 маси за 1400 лева“, припомни инж.Рачев и заяви, че на дружество, в което с години няма нито инвестиции, нито визия за развитието му, краят му не е далечен. Той припомни, че преди години Пазарът внасяше в бюджета на Общината по 100 000 лв. на година. „Със сегашния начин на работа той се е запътил по пътя на ОП „Търговия за бита“ – знаете, докъде води“, каза съветникът.

Инж.Рачев повдигна и въпроса при какви условия се организира битакът всеки петък, където много от продавачите и клиентите често са принудени да газят кал и локви. Той поиска общинска администрация да изготви анализ дали одобрява отчета на търговското дружество и дали й харесва размера на печалбата, която получава от него, който е около 2-3 000 в. годишно.

В дискусията се включи и Огнян Стоянов. Той поиска информация за начисляването на допълнителни разходи по граждански договори и за юридически услуги, които дружеството отчита. „Очевидно е, че начинът по който функционира Пазарът като търговско дружество, не е ефективен. Общинският съвет трябва да реши и да преструктурира Пазара в общинско предприятие, което ще намали разходите. Само така, от 160 000лв. приходи, които генерира на година, ще може да се отделят достатъчно средства за поетапното му модернизиране“, предложи Стоянов. Той предложи да се пристъпи към ликвидация на съществуващото търговско дружество, а дейността да се изпълнява занапред от общинско предприятие.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Съветниците от БСП с жест за Великден към младежите с увреждания от ЦНСТ- Горна Оряховица

Общинските съветници от БСП уважиха великденското парти в Центъра за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания в Горна…

Затвори