Share

БСП: „Няма решение на Общинския съвет за лъв пред паметника на Левски”

сряда, 27 сеп., 2017, 17:13ч.


IMG_8546

Законът да бъде спазен и отпуснатите 15 000 лв. с Постановление № 74 на Министерския съвет да отидат за изграждане на подхода към паметника на Васил Левски в центъра на Велико Търново, а не да се прави скулптура на лъв пред него, настояват съветниците от БСП. За първи път питане на сесия прераства в разискване и точката е вкарана в дневния ред за утрешната сесия на Общинския съвет, след като десет съветници се осмелиха и поставиха подписите си. Това съобщиха днес на пресконференция общинските съветници от БСП Петко Тюфекчиев, Стефан Стефанов, Валерия Дончева и Ирена Стасинопулу.

Петко Тюфекчиев съобщи, че лично е бил алармиран от граждани още през юли за бъдещата статуя на лъва пред паметника на Апостола. Тогава той самият разбрал, че има постановление на Министерския съвет от април т.г., с което се отпускат средства, но не за скулптура на лъв, а за изграждане на подход към фигурата на Левски. „Ще искаме разискване на въпроса в Общинския съвет, въпреки, че досега кметът не ни отговори ясно защо не изпълняват постановлението”, коментира Тюфекчиев.

„Искаме да знаем от отпуснатите общо 20 000 лв. за отбелязване на 180-та годишнина от рождението на Левски (5 000 лева за военен ритуал и 15 000 лв. – за изграждане на подход), има ли преведени средства в Общината, в какъв размер, от тях плащани ли са авансово на автора на тази скулптура и др. Защото четем по медиите, че този лъв вече се изработва в ателиетата на университета”, посочи още Тюфекчиев. Според него, ако трябва да се разширява композицията и да се прави нова фигура, това трябва да стане с решение на местния парламент и да се вземе предвид авторското право на скулптора.

„Изграждането на подход към паметника няма нищо общо с поставяне на скулпутар на лъв. Искаме законът да бъде спазен, защото няма решение на ВТОС за скулптура. Въпросът има и морална страна – авторското право: може ли да допълваме готова творческа композиция… Все едно да се сдобием с картина на заместник-кмета Ганчо Карабаджаков, но понеже не ни хасресва, после да я дорисуваме”, заяви Стефан Стефанов, който е и общински лидер на „червените” във Велико Търново.

Съветниците показаха и становище на местната организация на Съюза на архитектите в България, което е взето по време на заседанието й на 9 септември. В него архитектите се обявяват против изграждането на такава скулптурна фигура. Те се мотивират с това, че така няма да бъде спазен Законът за устройство на територията, тъй като няма формирана процедура, както и с неспазването на авторските права, тъй като не е обсъждано дали този паметник може дасе допълва с други елементи и фигури. На 19 септември пък в постоянната комисия по култура към местния парламент присъствали само съветници и граждани, но нито един експерт от общинска администрация.

IMG_8547

Две питания към кмета Даниел Панов е подготвила за утрешната сесия Валерия Дончева. Тя алармира за липсата на осветление, асфалт и канализация на ул. „Александър Бурмов” в кв. „Картала”, където първите блокове са строени още през 1992 г. Събирани са подписки, но действия от Общината няма. Подписка е внесена и за утре заедно с питането. Вторият въпрос е за съоръженията за игра в детските градини и ясни във В. Търново. Преди година на нейно питане кметът Панов е отговорил, че 6 от общо 28 детски заведения отговарят на Наредбата. „Искам да разбера година по-късно колко не отговарят. Съоръженията трябва да бъдат сигурни и безопасни”, коментира Валерия Дончева.

IMG_8548

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Ново мобилно приложение улеснява административното обслужване на хора с увреждания

Ново мобилно приложение улеснява административното обслужване на хората със слухови и говорни увреждания във Велико Търново. С помощта на таблет...

Затвори