Share

БСП-Велико Търново почете важен момент от Априлското въстание

събота, 30 апр., 2016, 23:21ч.


vetrinci

 

Важен исторически момент от Априлското въстание почетоха с общо събитие Общинският съвет на БСП-Велико Търново и Народно читалище „Напредък-1903“, с.Ветринци. Те отбелязаха 140-та годишнина от преминаването на четата на поп Харитон и Бачо Киро през селото.

Инициативата е част от патриотичните родолюбиви акции на БСП за утвърждаване на българската героична памет.

Присъстваха общинското ръководство на БСП-Велико Търново – председателят Валентин Ламбев, неговите заместници Христо Бижев, Димитър Чолаков и Валерия Дончева, общинският съветник и жител на с.Ветринци Стоян Витанов. Участие в поклонението взе и кметсткият наместник Кольо Минков.

„Да помним исторята, за да имаме бъдеще!“, призова Валентин Ламбев в емоционална реч към присъстващите. В навечерието на светлите християнски празници той пожела благополучие. Той се обърна към възрастните хора да продължават да се събират и да почитат саможертвата на местните герои, за да може следващите поколения – техни деца и внуци, да учат за героите. „Пред нас е голямата отговорност да предадем историята на българския героизъм и традициите на нашия народ  на внуците ни“, каза Ламбев.

Исторически прочит за събитията преди 140 години направиха историкът Руси Димитров и Радка Тодорова. За участието на населението от с.Балван махала (днешното с.Ветринци)  в национално-освободителното движение допринасят борбата за църковна независимост, образователното дело и четническото движение, посочи Радка Тодорова, автор на научни публикации за историческото събитие. Тя подчерта как просветната дейност оказва решаващо значение за приобщаването на младите селяни към революционното дело.

От днешното село Ветринци излизат шестима четници. Петима са земеделци, а шестият е занаятчия – обущар. Те се присъединяват към четата, която вече е поела своя път, събрала въстаници от селата Бяла черква, Вишовград, Михалци, Мусина, Дичин и Голямо Яларе (дн.Русаля).

„Пред сградата на старата община в селото за първи път се развява знамето над главите на четниците. То е ушито от Ирина, сестрата на Бачо Киро, от червен атлас, от едната страна е с кръст, от другата – с надпис „Свобода или смърт“. Тогава поп Стефан Трифонов се обръща към въстаниците с думите „Братя, както изгря днешното слънце, тъй да бием и да мрем под тоя светъл байрак!“, разказа Тодорова.

Присъстващите поднесоха цветя пред паметната плоча на кметството.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Кметът Даниел Панов поздрави “Етър” за големия успех

Искрено и сърдечно поздравявам футболистите на „Етър“, треньора Ферарио Спасов, помощниците му Илиян Киряков и Калоян Чакъров, президента на клуба...

Затвори