Share

Близо 50 великотърновци влязоха зад кулисите на театъра

вторник, 28 мар., 2017, 11:19ч.


DSC04828

Близо 50 търновци се потопиха в тайните на театралната магия и се разходиха зад кулисите на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”. Снощи най-любопитните почитатели на това изкуство видяха как функционира уникалната сцена, надникнаха в гримьорните, складовете с декори, шивашките ателиета и перукиерната. Гостите се възползваха от възможността да се снимат под светлините на прожекторите на сцената. Вълнуващият тур беше специален подарък от търновския храм на Мелпомена по повод 27 март – Международният ден на театъра. След това артистите изиграха в камерна зала и 60-ото представление на класическата комедия „Свекърва” по Антон Страшимиров.

Разходката започна от голямото фоайе на театъра, а след това по многобройните коридори, ателиета и гримьорни гостите поведе маркетинг управителят на театъра Алфидин Раифов. В началото той разказа някои интересни подробности около построяването на театралната сграда. Строителството започва през 1965 г., а автор на проекта е арх. Теофан Никифоров. За огромната сграда е предоставен терен от 2 декара в тогавашната градска градина. Новият театър е завършен през 1970 г., а официалното откриване е на 20 април 1971 г. с премиерата на спектакъла „Под игото” по едноименния роман на Иван Вазов. Сградата е с близо 12 декара разгърната площ и е на шест етажа, като три от тях са приземни.

След това участниците в обиколката разгледаха отблизо най-голямата гордост на търновския театър – изключителната въртяща се сцена, с каквато не може да се похвали друг театър в страната. Сцената е с размери 15 на 20 м и е строена от немска фирма. Тя разполага с четири подвижни подуима, а най-отпред е този, който случи за оркестрина по време на музикалните постановки. Домакините не пропуснаха да демонстрират сценичното осветление и озвучаване в пълния им блясък.

Къде се крие суфльорът и завесата – тип гилотина, която се използва при изключително тържествени случаи в театъра, пожелаха да видят зрителите. Огромният гоблен, който се спуска перпендикулярно към земята, носи името „Алегория”. Той е истинско произведение на изкуството и няма аналог в света както по своите размери, така и с уникалната си украса. Паното се вдига преди всяка премиера на търновските артисти. На височина достига 8,60 м., а широчината му е 12,50 м. Направен е по поръчка в полския град Краков през 1975 г., а автор на проекта е търновският художник Григор Спиридонов.

Турът зад кулисите завърши на „етажа на властта”, където са подредени портретите на всички директори на театъра, начело с първия Николай Шиваров. Във фоайето пред директорския кабинет виси и портретът на Константин Кисимов, рисуван през 50-те години от неизвестен автор.
Програма в чест на Международния ден на театъра продължава на 29 март /сряда/, когато от 18 часа ще бъде излъчен документален филм за покойния актьор Андрей Баташов. 54-минутната лента е дело на режисьора Антони Цонев, който работи в Дирекция „Култура и туризъм” в Общината. Продукцията носи името „С глава в стената”, както се казва един от хитовите спектакли с участието на именития артист. За направата на филма търновецът е спечелил конкурс и е получил финансиране от Националния филмов център.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Повече от 3300 фиданки осигури ДГС „Болярка“ за акция по залесяване край Вонеща вода

Повече от 3300 фиданки осигуриха ДГС „Болярка“ и Северноцентралното горско предприятие за провеждането на инициатива по масово засаждане на дървета....

Затвори