Share

Благой Тумбаров е носител на Академичната награда за 8 декември

четвъртък, 7 Дек., 2017, 14:04ч.


IMG_8961
Благой Тумбаров стана носител на Академичната награда на Община В. Търново по повод на 8 декември – Деня на българските студенти. В аулата на Великотърновския университет днес бе тържественото събрание по повод на студентския празник. На него освен ректора на ВТУ проф. Христо Бонджолов присъстваха и избраният за ректор за един ден Александър Христов, редовен докторант към катедра „Българска литература”, и председателят на Студентския съвет Иван Маринов.

Сред официалните гости бяха кметът на Община В. Търново Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова и председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов.
Тържественото събрание беоткрито с приветствие от ректора проф. д-р Христо Бонджолов. “Студентският празник винаги е бил част от всеки нас. Надявам се да реализираме успяващи студенти и съм сигурен в това”, заяви в словото си проф. Бонджолов. Приветствие към своите колеги поднесе и Иван Маринов, председател на Студентския съвет.

IMG_8956
От името на чуждестранните студенти, които се обучават във ВТУ, приветствие поднесе Бартош Адамчевски от Полша, от университета “Адам Мицкевич” в Познан. Той следва във Великотърновския университет Българска филология.

Академичната награда на Община Велико Търново в размер на 5000 евро бе връчена от кмета Даниел Панов на Благой Кирилов Тумбаров, специалност “Право”. “Щастлив съм да удостоим един изявен абсолвент. Преди 17 г. тя бе учредена от д-р Румен Рашев и проф. Иван Харалампиев. Академичната награда показва, че във В. Търново просветата е основен приоритет”, заяви Даниел Панов.

11 души, по един от всеки факултет и по един от Филиала във Враца и Педагогическия колеж в Плевен, получават стипендиите на Академичния съвет в размер на 1000 лв. Те се изплащат от собствените средства на Великотърновския университет.

IMG_8960

Ректорът проф. д-р Христо Бонджолов връчи личната си стипендия за трета поредна година. Стипендията е учредена на името на чл.-кор. проф. Александър Бурмов, основател и първи ректор на Великотърновския университет, на 2 февруари 2011 г. по случай 100-годишнината от рождението на проф. Александър Бурмов. Стипендията е от лични средства на проф. Хр. Бонджолов. Размерът на стипендията е на стойността на надбавката за ректор, т.е. 900 лв. Тазгодишният носител е Александър Христов.

За първи път се връчи и стипендия на името на проф. д.ф.н. Георги Димов. Тя е учредена от неговия син Христо Димов. Първият носител е Калоян Ангелов Георгиев, III курс, специалност „Българска филология”. За трета поредна година възпитаникът на Педагогическия факултет Павел Цанков Стойчев дарява три еднократни стипендии от по 250 лв. на отлични студенти, занимаващи се активно с доброволческа дейност, от специалност Социална педагогика.

IMG_8957
9 изявени студенти с отличен успех, по един от всеки факултет, ще получат стипендиите от Алианц Банк България по случай 8 декември. Стипендията е еднократна и е в размер на 500 лева.
На тържественото събрание бяха обявени и отличилите се в различни области студенти от Великотърновския университет. 59 момичета и момчета са спечелили първи места на световни, европейски и национални шампионати, състезания и конкурси и имат значими научно-художествени и спортни постижения, както и активна обществена дейност, в периода декември 2016 г. – декември 2017 г.

IMG_8959

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
С академично тържество в СА „Димитър А. Ценов” отбелязаха празника на българските студенти

В навечерието на студентския празник – 8 декември, в Стопанска академия „Д. А. Ценов” гр. Свищов бяха отличени най-активните и…

Затвори