Share

Бизнесът на Лугано с интерес към съвместни проекти с В. Търново

понеделник, 3 Мар., 2014, 14:34ч.


IMG_1041

Делегация, водена от кмета на Община Велико Търново бе на двудневно посещение в гр. Лугано, Конфедерация Швейцария по покана на Нейно Превъзходителство Меглена Плугчиева – извънреден и пълномощен посланик на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн. В рамките на визитата делегацията заедно с посланика на България, Елица Пеева – секретар в Посолството по културните въпроси, както и с г-н Фабрицио Мион – почетен консул на страната ни в Швейцария, проведе среща с Кмета на гр. Лугано – г-н Марко Борадори и представители на общинската администрация в града.

„Изключително сме благодарни, че днес сме Ваши домакини в Palazzo Civico, историческата сграда на нашия град и седалище на Община Лугано“ изтъкна в своята реч кметът Марко Бародори и отбеляза, че посещението е от особена значимост, тъй като то подчертава все по-голямото внимание на отношенията между Лугано и България“. Той подчерта, че Старата българска столица е много популярен и атрактивен град със своето богато културно- историческо наследство, развити туризъм, култура и изкуства, както и с големите си академични общности.

По време на срещата бяха обсъдени възможностите за ползотворен обмен и сътрудничество, по-специално в областта на икономиката, туризма и културата. Велико Търново представи своята достойна кандидатура за Европейска столица на културата през 2019 г.: събитие, което открива интересни възможности за развитие на проекти в областта на културата, изкуството и образованието.

В рамките на срещата бе обсъдена възможност за сътрудничество между университетите, но не само на академично ниво, а и в подкрепа на бизнеса на двата града. Домакините бяха запознати с историческият и икономически профил на Велико Търново и бе постигнато споразумение подробният анализ на малките и средни предприятия на територията на Велико Търново да бъде представен на вниманието на г-н Джорджо Марик – Началник на отдел „Икономическо развитие“ в община Лугано.

В подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица 2019 фасадата на сградата на общинската администрация до знамето и герба бе закичена двуметрова мартеница, която се радваше на изключителен интерес от гражданите на швейцарския град.

Водената от г-н Даниел Панов делегация взе участие и в приема, организиран от Посолството на Република България в Конфедерация Швейцария и Княжество Лихтенщайн по случай Националния празник на Република България. На събитието присъстваха представители на бизнеса, науката, културата. Те имаха възможност да се запознаят с историческото и културно наследство на Велико Търново от рекламните материали, както и да станат част от инициативата“ Мартеница- българският символ в Европа“, в подкрепа на кандидатурата ни за ЕСК 2019, закичвайки на реверите си специално изработените за целта бело-червените символи на здравето и просперитета.

В рамките на събитието наред с възможностите за сътрудничество в областта на културата и изкуството, бе обсъдена и възможност за сътрудничество в областта на биопроизводството растителни и животински продукти, както и възможността за партньорски проекти в областта на електрониката и високите технологии.

По покана на кмета Даниел Панов се очаква официална делегация, водена от Кмета на гр. Лугано, г-н Марко Бародори и представители на местната Търговско- промишлена палата да посетят град Велико Търново през месец юни тази година.

 

 

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Международен майстор спечели турнира на „Единен казашки съюз – България“

22-годишният международен майстор по шахмат Павел Димитров спечели турнира по ускорен шах, който бе организиран днес от местната структура на…

Затвори