Share

Банкноти от 213 държави и територии показва в Деня на Българската армия полк. о. з. Петър Станчев

понеделник, 6 май, 2019, 15:03ч.


DSC_0663

390 банкноти от 213 държави и територии е подредил в изложба полк. о. з. Петър Станчев. Експозицията е подредена в Клуб „Българско войнство” в Горна Оряховица и е посветена на Деня на Българската армия. Откриването на изложбата уважиха председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кметът Николай Георгиев, общински съветници, представители на патриотичните организации в града, много приятели на колекционера.Изложените банкноти обхващат времевия период от Втората световна война до наши дни. Единствената банкнота от преди този период е един стар съветски червонец от 1937 г. Това е годината на най-тежките репресии, налагани от Сталиновия режим, разказва о. з. полк. Петър Станчев.

Когато започва странното си хоби през 1985 г, той има две цели – да научи двете си дъщери да познават парите и държавите и да се научат да уважават парите на другите. Затова и двете му дъщери днес щедро му се отблагодаряват, като го снабдяват с банкноти от различни места по света, които посещават.

Куриозен факт е, че още в началото на колекционерската му страст, през 90-те години, случайно влиза в един магазин за дрехи „втора употреба”, пробва дреха и в джоба й намира 100 исландски крони. В колекцията му има също 1 паунд от 1956 г.э– военна банкнота на Английската армия. Най-интересни са екзотичните банкноти, издадени от островни държави, които по-често са издавани с туристическа цел. Такива са банкнотите от островите Таити, Мауи, Бора Бора, Раротонга. Полковникът притежава и 9 банкноти с екологична насоченост, издадени, за да напомнят на човечеството, че природата трябва да се пази. Такива са банкнотите от Атлантическия океан, от Антарктида, северните територии,от 5-не най-големи природни паркове в света. Липсва ми само банкнота от Йелоустонския парк, казва Петър Станчев. Най-новата банкнота в колекцията на о.з. полковника е от именно екзотична от 2018 г.

Събира само непрегъвани и неизползвани банкноти. Колкото и странно да звучи, обаче, най-малко банкноти има от Европа.

Всеки, който иска да види интересната колекция „Светът на банкнотите” може да посети Клуб „Българско войнство” в Горна Оряховица.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автосервиз във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Повече от 50 деца с родителите си участваха в риболовния турнир „Хвани и пусни“

След края на надпреварата бяха зарибени водите на р. Янтра край Велико Търново За втора поредна година край В. Търново…

Затвори