Share

Арбанаси стана столица на българските традиции, фолклор и обичаи

неделя, 11 юни, 2017, 13:41ч.


A1

Архитектурният резерват Арбанаси стана двудневна столица на българските обичаи, традиции и фолклор. Над 1500 изпълнители се събраха в селото над Велико Търново за националния фестивал „Насред мегдана”. 120 бяха формациите, представили се на сцената, а сред тях имаше състави от всички възрастови групи и от всички фолклорни области в България.

Седмото издание на фестивала бе открито от заместник-кмета на община Велико Търново Ганчо Карабаджаков. Той пожела на участниците все така да милеят за българското и все толкова усърдно да пазят нематериалната култура, традиции и обичаи.

Освен характерните за цяла България народни песни и танци, изпълнителите представиха на сцената традиционни обичаи, изпълнявани по време на различни празници от народния календар. За малчуганите бе организирано училище по рисуване. Част от съпътстващата програма бе т.нар. „Улица на занаятите“, а своите умения демонстрираха пазители на автентичните български производства от миналото, превърнали се в неизменна част от родното културно наследство.

„Насред мегдана в Арбанаси” е събитие, организирано от местното читалище „Иларион Драгостинов 1897”, със съдействието на Община Велико Търново и кметството в селото.

A2 (2)

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Шишмановата баня възхити посланика на Кралство Норвегия

Средновековната Шишманова баня във Велико Търново, реставрирана преди по-малко от половин година, възхити посланика на Кралство Норвегия за Румъния, България...

Затвори