Share

Арабанаси посреща за 27-и път Тодоровден

събота, 4 Мар., 2017, 09:10ч.


IMG_4399

За 27-а поредна година в Арбанаси ще посрещнат един от най-големите народни празници Тодоровден. Празникът е в събота, 4 март, а организатори са кметството в Арбанаси, читалищното настоятелство и Клубът по конен спорт “Калоян-92”. Акцентите в празника представиха кметът на селището Тошо Кръстев, който е и именник в събота, членът на УС на “Калоян-92” Кольо Дамянов и треньорът в клуба Захария Яйманова. За първи път при представянето на празника отсъстваше президентът на клуба Михаил Костов. Той е на състезание в ЮАР с четирима жокеи и няма да бъде и на празника.

17 коня и жокеи ще видят гостите на Тодоровден. По традиция те първо ще дефилират по улиците на Арбанаси, а от 11:30 ч. на площада в центъра започва и конкурсът за най-гиздав кон, съобщи Тошо Кръстев. Водосвет ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий, сред поканените гости е и кметът на Община В. Търново Даниел Панов. За настроението на публиката ще се погрижат и Военният духов оркестър на НВУ “В. Левски” и изпълнителите на ДЕС “Румина”, а след тържественото награждаване на конно-спортната база в Арбанаси ще има демонстрации за децата, които ще могат и да се снимат с конете.

Освен 17-те коня и ездачи присъстващите отново ще видят и файтона, както и любимеца на най-малките – понито Джина. Домакините са предвидили за високия градус на настроението по време на празника и 50 л червено вино и 300 кебапчета.

За 15-а година ККС “Калоян-92” е държавен шампион, и то безапелационно, съобщи Захария Яйманова. Клубът е първи с 14 282 точки, а вторият “Божур” (Сф) е едва с 3 523 т. В момента картотекирани са 20 състезатели и 35 коня, но общият брой на конете е 60. “През 2016 г. имаме четирима шампиони – Ана Ангелова с Айсберг, Николета Павлова с Каризма, Ирина Николова с Конан и Даниел Атмаджов с Персия, имаме участие на европейското първенство по всестранна езда в Италия, две участия на Балканиадите по обездка и прескачане на препятствия”, разказа Захария Яйманова.

Заради хегемонията на клуба родната федерация е определила той на представлява България на международното състезание в ЮАР в момента, където са Мишо Костов и четирима жокеи, съобщи Тошо Кръстев. Визитата е и за обмяна на опит и през май жокеите от ЮАР ще дойдат в Арбанаси, където ще участват на всестранна езда. Същите разменени визити на “Калоян-92” предстоят и през 2018 г. в Санкт Петербург.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
70-годишна жена загина при катастрофа преди минути!

70-годишна жена загина преди броени минути при катастрофа. Произшествието е станало днес около 17,00 часа на пътя Павликени - с.…

Затвори