Share

Анна-Мария Гюзелева бе специален гост на VІІІ културно-образователен форум в Г. Оряховица

четвъртък, 28 Февр., 2019, 20:20ч.


DSC_0680

„На България с любов“ бе мотото под което премина VІІІ издание на Културно-образователния форум в Горна Оряховица. Срещата, която събра в Зала 1 самодейци от общината, ученици, учители, хора на изкуството и културата, бе посветена на 141 години от Освобождението на България и 40 години от излъчването на филма епопея „Пътят към София“. Тук са събрани хора, които имат цели, хора с мечти, и които с единение могат да постигнат, каза заместник-кметът Йорданка Кушева, която откри форума. На срещата присъства и кметът инж. Добромир Добрев, който поздрави всички самодейци по повод утрешния празник 1 март.

„Гордея се, че днес мога да заедно с вас и се чувствам привилегирован от факта, че имам възможността да ви поздравя по повод един чудесен празник – Деня на любителското художествено творчество. Празник за всички вас, които с изразните средства на любителското изкуство прославяте добродетелите на предците ни и ги предавате на поколенията. Трябва да ес учим да чуваме гласа на паметта! И да възпитаваме децата – да се вслушват в него“, каза инж. Добромир Добрев.

Специален гост на форума бе Анна-Мария Гюзелева, която изигра ролята на Неда във филма „Пътят към София“. Този мой дебют, когато бях съвсем млада, подхрани зрънцето ми любов към България, сподели тя в началото на срещата. Актриса, балерина, журналистка, поетеса, съпруга, майка – една творческа личност, която живее и твори между Рим и София.

Присъстващите на форума имаха възможността да видят откъси от филма, с нейно участие, в който тя играе редом до едни от най-големите български актьори. Анна-Мария Гюзелева е съпруга на великия български оперен певец Никола Гюзелев. Тя разказа на присъстващите как се запознава с него, за живота и за творчеството си. Акцент във форума бе представянето на лирическата й стихосбирка „А душата знае“. Изданието е в памет на Никола Гюзелев и е обогатено с негови картини. В книгата съм постъпила както са ме учили – включих и нови, и по-стари стихове. За да стане ясно как се развивам в писането, сподели Гюзелева. Разказа още, че пише от 17-годишна, като основаната заслуга да поеме по пътя на словото е на учителката й по български език и литература Райна Сотирова.

Своя прочит на стихосбирката направи заместник-кметът Йорданка Кушева, а самата Гюзелева не скри искреното си възхищение от професионализма, с който бе направен разборът.

Макар и индиректно, Анна-Мария Гюзелева е свързана с Горнооряховско. Майката на съпруга й е от Поликраище. Елисавета Кушева е съпруга на Николай Гюзелев и майка на Стефан и Никола Гюзелеви, припомни Йорданка Кушева.

Книгата „Родът Гюзелеви“ е дело на лелята на съпруга ми Мария, която е голямата сестра на бащата на Никола. Тя се постара да направи родословно дърво на рода ни, имаме го в рамка. За мен това е един много важен труд, доуточни самата Анна-Мария Гюзелева. За свекър й Николай пък й разказа бизнесдамата, поетеса и художничка Петранка Новосад.

Анна-Мария Гюзелева получи от кмета инж. Добромир Добрев цветя, пластика с богинята Диана и албуми на Горна Оряховица. Актрисата се подписа и в летописната книга на града. „С радост съм тук сред вас, във вашия чудесен, буден край, в сърцето на нашата скъпа България“, написа Анна-Мария Гюзелева като послание към горнооряховчани.

Срещата с нея завърши с даване на автографи и много снимки с почитателите на писаното слово и представители на културната общественост в общината.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Детски театър “Игра на приказки“ в Mall Велико Търново

3 март, 11 часа Първият детски спектакъл през март в Mall Велико Търново не се ограничава само до една любима…

Затвори