Share

Акция за спасяване на кестените се проведе в Павликени

четвъртък, 30 май, 2019, 15:26ч.


DSC03948

200 капана за улавяне на листоминиращ молец бяха поставени на кестените в град Павликени. Акция за спасяване на дърветата е съвместна инициатива на учениците от Професионалната гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски“ и Община Павликени.

Кестените са най-разпространеният растителен вид в зелените площи на града. Над 400 дървета има в Павликени и те са сериозно застрашени от опасното насекомо. Затова всяка година Община Павликени полага усилия за спасяването им.

През миналата година беше изпробван иновативен метод с впръскване на специален швейцарски биоцид в ствола на дървото.

Сега учениците от паралелката „Озеленяване“, които са със специални образователни потребности, са изработили капаните за листоминиращия молец. Феромоните за тези капани са закупени със средства от общинския бюджет като част от дейностите за спасяване на кестените.

Първите капани бяха поставени на дърветата на площад „Свобода“ от учениците от специалност „Механизация на селското производство“.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Белослава на сцената на пиано бар Плей (програма за юни)

Популярната певица Белослава ще представи един акустичен концерт с авторска музика на сцената на най-популярния пиано бар във Велико Търново.…

Затвори