Share

90 талантливи певци от 12 държави ще мерят гласове на „Сребърна Янтра“

събота, 9 Сеп., 2017, 13:45ч.


IMG_1962

Силвия Кацарова отново начело на Международното жури във Велико Търново

15-то издание на Международния конкурс за млади изпълнители на популярна песен  „Сребърна Янтра“ ще събере в последните дни на м. септември на сцената на МДТ „К. Кисимов“ 90 певци на възраст от 5 до 25 години. Великотърновският конкурс е сред малкото в България, който ежегодно провежда предварителна селекция, която гарантира високото качество на финалистите. Само преди дни приключи българската селекция и според комисията, редом до много добрите чуждестранни изпълнители, ще застанат и нашите достойни избранници – повечето познати от различни музикални формати: Х Фактор, Голямата и Малка Евровизия, „Гласът на България“, „Шоуто на Слави“, „България търси талант“, „Големите надежди“ и др. Почти всички български участници във финала на 29 и 30 септември са лауреати на наши и международни конкурси, носители на Гран при и куп престижни отличия.

В 15-то издание на „Сребърна Янтра“ великотърновската публика и тази по света (конкурсът се предава директно в YouTube канала на „Silver Yantra“) ще се насладят и на прекрасните гласове на великолепни певци от Италия, Малта, Финландия, Словения, Босна и Херцеговина, Русия, Молдова, Украйна, Сърбия, Македония… Ще пристигнат и гости от Англия и Франция.

Сред чуждестранните участници има неоспорими таланти, в чиито артистични биографии също са записани безброй награди от музикални формати, телевизионни кастинги, победи в авторитетни международни проекти и конкурси.

Обикновено на „Сребърна Янтра“ участват 80 певци, разделени в 4 възрастови групи по 20. Тази година селекционната комисия бе изключилно затруднена, както от голямото международно участие, така и от огромния брой силни български заявки. Това накара организаторите леко да завишат броя на финалистите в групите.

„Със сигурност извън финала останаха певци за още един силен конкурс – всичките много добри и много пеещи, но…квотите не ни позволяват повече. През всичките 15 години „Сребърна Янтра“ удържа и не допусна масовост, макар и с гарантирано качество. Понякога ни критикуват, че много от българските имена се повтарят през годините, но нали, ако един много добър изпълнител се развива, той след 1,2…5 години ще бъде още по-добър! Такава е логиката, а и такъв е смисълът на конкуренцията. Хубавото е, че вече в България има много добре работещи вокални школи и техни възпитанаци ще излязат на сцената във В. Търново – от София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Севлиево, Свищов, Русе, Шумен, Силистра, Плевен, Габрово, Ботевград, Тутракан, Ямбол, Добрич, Велико Търново… Като добавим и прекрасните гласове от чужбина – на „Сребърна Янтра“ ни очаква истински музикален празник!“ – сподели създателят и директор на конкурса Румяна Начева.

На председателското място в международното жури на „Сребърна Янтра“, след миналогодишното си отсъствие, отново се завръща звездата на българската поп и рок музика Силвия Кацарова. Честта да определят 15-я носител на Гран при и най-добрите певци в 4-те възрастови групи ще имат и музикални продуценти, композитори, попизпълнители и директори на международни конкурси от Италия, Сърбия, Румъния, Молдова, Англия и България.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Скулптури и пластика ще украсят парка в кв. “Колю Фичето”

Проекти, създадени по време на Международния скулпторен симпозиум „Пространства“ ще украсят парка в квартал „Колю Фичето“ В конферентния център на…

Затвори