Share

66-годишен англичанин идва за 11-и път на летния семинар във ВТУ

четвъртък, 12 Юли, 2018, 14:35ч.


IMG_1932
66-годишният Уолтър Елиът от Англия е най-възрастният участник в 41-ото издание на Международния летен семинар по български език и култура във Великотърновския университет. Британецът е рекордьор и по участия, като идва на семинара за 11-и път.

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъства на откриването на Международния летен семинар, съобщи ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов. Проявата стартира на 16 юли и ще продължи три седмици.

103 студенти, преподаватели, докторанти, преводачи, банкови и държавни служители, адвокати, писател и театрален педагог ще участват в занятията. Те са от 33 държави на континентите Европа, Азия и Северна Америка. Семинарът се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и на общините Велико Търново и Неделино.

Най-многобройна от 10 души е групата от Германия. Следват я Русия с 9, Полша с 8, Украйна, Гърция, Италия, Румъния, Япония и САЩ. За първи път в семинара ще участва великотърновката Дияна Георгиева. Тя до трети клас е учила в ОУ „Бачо Киро” и оттогава живее със семейството си в САЩ, като е студентка е във Флорида.

18 от участниците са от предходни години. Най-младите са 19-годишни студенти от Китай, САЩ и Армения.

Практически занятия, фонетични, граматически и лексикални упражнения, специализирани семинари и кръгли маси включва триседмичната програма на семинара. Участниците изучават български народни хора и песни, запознават се със съвременното българско кино, изобразително изкуство и етнография. Ще бъдат организирани екскурзии до Свищов, Арбанаси, Трявна и етнографския комплекс „Етъра”. За първи път ще започне представянето на по една фолклорна област от България, като началото е с Родопите. По традиция семинарът ще завърши с три дни на морето в Албена.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Деца и млади хора представят урок по родолюбие в Арбанаси

Деца и млади хора ще представят открит урок по родолюбие в архитектурния резерват Арбанаси в петъчния 13 юли. Събитието ще…

Затвори