Share

550 операции са извършили хирурзите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на годината

вторник, 17 окт., 2017, 16:59ч.


mbal_hirurzi

550 операции са извършени от 1 януари до 30 септември т. г. в Отделението по хирургия на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица. 40 от тях са категоризирани като големи операции (перфорации на язва, на черва, на жлъчки, тумори и др.), които са били сложни и често пъти – животоспасяващи. Около 60 са извършените средни операции. При тях преобладават апендикси, хернии и др. Броят на т. нар. малки операции е бил 451. В тях се включват парциални (частични) ампутации, шевове на рани и др. Това информира д-р Димитър Макавеев, началник на хирургичното отделение в горнооряховската болница. За деветмесечието са извършени 15 лапароскопски операции на жлъчка. През последната година в отделението съвместно с екипи от УМБАЛ Плевен и великотърновски хирурзи като д-р Иво Найденов, горнооряховските хирурзи извършват безкръвни операции на жлъчен мехур. Холицистектомията се поема по клинична пътека от здравната каса, като пациентът заплаща само част от консумативите. За пациентите от региона да се оперират тук се оказва най-достъпният вариант, тъй като спестяват разходи за транспорт, за престой и евентуално придружител, ако изберат болници в други райони на страната.

За деветмесечието има отново регистрирани сложни и тежки оперативни интервенции, в резултат на които са спасени десетки човешки животи. Една от специфичните по сложност операции за периода е била на жлъчен мехур, при която е изваден голям камък от възрастната пациентка – около 5 сантиметра. Интервенцията са извършили д-р Димитър Макавеев и д-р Елиас Хаддад.

Средно оперативният престой в отделението е бил между 5 и 6 дни, информира още д-р Макавеев. Отделението работи в момента по 30 клинични пътеки с НЗОК.

Седем са лекарите, които работят в хирургичното отделение и девет медицинските сестри. Горнооряховските хирурзи си сътрудничат и с колеги от великотърновската болница в областта на съдовата хирургия, както и с Университетската болница в Плевен в областта на лапароскопските операции.

Информация: МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Осъдиха на 9 години мъж за опит за убийство

На 9 години лишаване от свобода е осъден 36-годишен мъж за опит за убийство на пастрока си по обвинение на Окръжна...

Затвори