Share

500 водещи руски вуза приемат безплатно български студенти

събота, 17 Февр., 2018, 18:38ч.


IMG_9456

Около 500 водещи руски  университети с над 600 специалности приемат безплатно български студенти, съобщи  във Велико Търново Роберт Шестаков, съветник на Посолството на Русия у нас и  представител на Министерството на образованието и науката на Руската федерация в София. В Регионалното  управление на образованието към МОН в старата столица  той се срещна днес с над 100 ученици и преподаватели, за да информира за възможностите и преимуществата на обучението на българските студенти в Русия. Дипломатът припомни, че федералната програма за безплатно обучение  “russia.study” съществува от 2013 г., тя се финансира от федералния бюджет на РФ и всяка година за България се отпуска целева квота. Програмата предлага образователни степени бакалавър, магистър и докторант, а също допълнителна професионална квалификация и стаж по специалността. Тя е предназначена за 15 000 чуждестранни студенти.

Шестаков информира още, че през 2013 г. по образователната програма българските студенти са били само 50, а през 2017 г. те вече са 236, при квота 208. Най-голям е интересът към специалностите мениджмънт, авиостроене, право, икономика, международни отношения. През миналата година 670 български младежи са проявили интерес да следват в руски университети, като в конкурса трима са се състезавали за едно място.

Дипломатът разказа, че всеки може да си избере само по една специалност, а може да кандидатства максимално в 6 университета – не повече от два в един федерален окръг. На приетите кандидати се осигурява стипендия за целия курс на обучение, независимо от успеха. В момента тя е 1300 рубли на месец. Някои университети дават и допълнителни стипендии за успех. Освен това  на студентите се предоставят общежития на цената на руски граждани, приети по държавна поръчка. Разходите за собствена сметка са пътните до града на университета , за целогодишната медицинска застраховка на място и за общежитие. Документите за кандидатстване се качват на сайта на “russia.study”.

Източник: Янтра ДНЕС LIVE

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
32 награди връчи „Янтра ДНЕС“ в конкурса за Освобождението

32 награди връчи в. „Янтра ДНЕС“ на участниците в конкурса „Моят роден град“. Победителите бяха отличени от кмета Даниел Панов…

Затвори