Share

40 потребители ежедневно ползват социалните услуги на Дневния център и творят красиви сувенири

четвъртък, 13 Февр., 2020, 15:23ч.


DSC_0051

40 души ежедневно посещават Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Горна Оряховица и ползват предоставяните там социални услуги. Толкова е и капацитетът на Центъра. Всяка сутрин потребителите пристигат от домовете си с транспорт, осигурен от Дневния център. Денят им започва с гимнастика във физкултурния салон, която се провежда под ръководството на рехабилитатор. Следват и заниманията с различни специалисти по предварително разработен график. Потребителите работят с трудотерапевт, рехабилитатор, сътрудник социални дейности. Имат и индивидуална работа с педагог. В Центъра има и сензорна зала, обзаведена и оборудвана по проект на Общината, в която се работи с потребители, изпаднали в афективни състояния и за релакс.

Всеки ден по два часа Дневният център се посещава и от младежи от ЦНСТ, с които също работят рехабилитатор и психолог. Потребителите на Центъра активно се включват и в подготовката и сервирането на обяда, а храната се приготвя и се доставя от Домашния социален патронаж. Който желае, след обяда може и да си почине в спалните помещения. Когато времето е хубаво и особено през пролетта и лятото, потребителите имат възможност да се забавляват в парка на Дневния център. Посещават също и парковете в града, читалището, библиотеката, учат се да пазаруват в магазин и да вършат други елементарни, но полезни в бита дейности. В следобедните часове потребителите се прибират в домовете си, отново с транспорт на Дневния център. Така обобщава накратко ежедневието на хората, които посещават Центъра директорът Анелия Токмакчиева. Тя, заедно със своите колеги два пъти годишно водят потребителите на екскурзия до близки места.

С особена гордост Анелия Токмакчиева разказва и показва изработените от потребителите сувенири, картички, картини, аксесоари. Всичко това нашите посетители правят заедно с целия персонал, а за изработването им ползват както традиционни, така и много природни материали. Красивите неща са също и част от интериора на Дневния център и създават много уют в коридорите и стаите на сградата. Много често гостите на Дневния център си тръгват от тук с подаръци. Подаръци за всеки празник получават и семействата на потребителите. Ежегодно хората от Дневния център изработват мартеници за побратимените на Горна Оряховица градове, както и за инициативата „Подари усмивка“, разказва още Анелия Токмакчиева.

Освен от възрастни с увреждания, Дневният център в Горна Оряховица може да се посещава и от хора с ЛКК, които не са с експертно решение на ТЕЛК за процедури при рехабилитатор. Центърът се намира в Горна Оряховица на ул. „Дружба“ №15, а телефонът за връзка със служителите е 0618/ 2 34 28.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
73 000 лева за инвитро подкрепа осигурява Община Велико Търново

73 000 лева е стартовият бюджет за програмата за асистирана репродукция. Към сумата влизат и преходните остатъци от предишните две години.…

Затвори