Share

32-годишният Свилен Петков извади богоявленския кръст от река Дунав в Свищов

неделя, 6 Ян., 2019, 14:12ч.


20190106_110828

Десетки хора са събраха на Йордановден в местността Паметниците, край Свищов, където 12 смелчаци скочиха в ледените води на река Дунав, за да извадят богоявленския кръст.

32-годишният Свилен Петков от гр. Свищов се оказа най-бърз и успя първи да вдигне кръста с радостен възглас. Младият мъж сподели, че за първи път участва в християнския ритуал и много се радва на своя успех. „За мен преживяването беше невероятна тръпка и емоция, и си пожелавам най-вече здраве – за мен, семейството ми и всички хора“, това каза той веднага след като излезе от осветените води на реката. Отец Михаил, който ръководи целият ритуал, благослови всички присъстващи миряни и ги поръси със светена вода за здраве. Председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кметът Борислав Замфиров поздравиха победителя и го наградиха с финансова сума, икона и естествено – кръста, който сам извади с Божията благословия.

За празничното настроение се погрижиха Винарна Свищов и формация „Родопико“, които създадоха чудесна атмосфера край огъня, където се извиха кръшни български хора.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Двама смелчаци скочиха за кръста в лясковското село Джулюница

Традиция е на Богоявление в лясковското село Джулюница да се организира ритуал по хвърлянето на Богоявленския кръст. След църковната служба…

Затвори