Share

28-годишният Павлин Славев извади кръста от осветените води на Дунав в Свищов

събота, 6 Ян., 2018, 15:01ч.


20180106_110532(0)

Повече от 250 души се събраха на Йордановден край р. Дунав в Свищов. Български трибагреници се развяваха гордо на мястото от където преди 140 години тръгва свободата на България, а под звуците на родопски гайди и народни песни се понесе мъжко хоро, около запаления огън.

Всички присъстващи на местността Паметниците в крайдунавския град бяха в празнично настроение, за което допринесе и руйното вино на Винарна Свищов. Отец Михаил направи водосвет на река Дунав и благослови всички 15 смелчаци, скочили в реката за да извадят богоявленския кръст.

Най-бърз се оказа 28 годишният Павлин Славев от Свищов, който освен кръста получи и парична награда от кмета на общината Генчо Генчев. Младият мъжа каза, че за трета година учасва в традиционния ритуал, но за първи път успява да вземе кръста и се чувства благословен. Късметлията сподели, че е семеен и има син Самуил на 2 годинки, с който, като порасне, ще скачат заедно за богоявленския кръст. Именно това пожела и кметът на Свищов в празничния ден – да има приемственост между поколенията и да се съхраняват традициите през годините.

Генчо Генчев поздрави всички присъстващи с големия празник и си пожела Божията благословия да закриля цялата община.

Основен организатор на мероприятието и тази година беше зам.-кметът Борислав Замфиров, който сподели, че се радва на засиления интерес от страна на гражданите, защото това обединява хората около българските традиции и ни връща към корените ни.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново| Хотел в Арбанаси
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Зловеща катастрофа до Лесичери, загина скачал току-що за кръста

Зловеща катастрофа помрачи Богоявление. Бърз влак блъсна лек автомобил на жп прелеза в с. Лсичери и уби на място водача, който…

Затвори