Share

23 000 лева допълнително финансиране получава Хуманитарна гимназия

четвъртък, 27 Окт., 2016, 12:42ч.


u1

 

23 000 лева допълнително финансиране от бюджета на Община Велико Търново ще получи Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” в старопрестолния град. Това реши днес Великотърновски общински съвет, а средствата ще обезпечат нормалните учебно-възпитателен и работен процес в едно от най-старите училища в Старата столица.

Кметът Даниел Панов призова общинските съветници да промотират новите специалности в ХГ „Св. св. Кирил и Методий”, а не да си правят политики с темата за училището. Той подчерта, че условията за обучение са добри, а ръководството прави необходимото за осигуряване на необходимите педагогически кадри, въпреки недостига на средства, обусловен от малкия брой ученици.

„Полагаме всички усилия да запазим Хуманитарната гимназия, която е второстепенен разпоредител с бюджетни средства и работи на делегиран бюджет, определен от броя на учениците. Вместо да изисквате от мен справки за този механизъм, който не се определя от Общината, последвайте примера ни и работете за това все повече деца да се записват в паралелките”, призова от трибуната Даниел Панов.

Към настоящия момент в ХГ „Св. св. Кирил и Методий” се обучават 34 ученици от IX до XII клас. Новата специалност „Извършване на термални процедури в балнеолечебни и други центрове” осигурява подготовка на кадри, които са нужни за туристическия сектор. Разкриването на паралелката и привличането на ученици станаха факт благодарение на съвместните усилия на кмета Даниел Панов, екипа му в общинската администрация, ръководството на училището и Регионално управление „Образование”. През новата учебна година интересът към специалността вече е по-голям. Учениците в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий” също се увеличават и са с 61% повече спрямо учебната 2015/2016 г.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново | Автодиагностика във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Г. Оряховица домакинства първия в България конкурс-изложение Младежко техническо творчество

Над 60 отбора от цялата страна ще се включат в първото издание на конкурса-изложение Младежко техническо творчество, чийто домакин от…

Затвори