Share

210 MWh ел. енергия пести годишно Община Павликени след въвеждането на мерки за енергийна ефективност в три общински сгради

понеделник, 30 Ян., 2017, 12:20ч.


DSC_0024
210 MWh ел. енергия пести годишно Община Павликени след въвеждането на мерки за енергийна ефективност в три общински сгради. Това е прекият резултат от завършването на проекта „Смяна на горивна база и реконструкция на отоплителни системи в общински сгради”, финансиран от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Успешен финал на строителните работи по новата отоплителна инсталация в Дома за стари хора, с. Караисен отчете Община Павликени. Сградата е една от трите общински имота, в които бяха въведени мерките за енергийна ефективност. Общата стойност на проекта е 450 855,28 лв., което осигури обновяването на Основно училище „Бачо Киро“ в град Бяла черква, Домът за стари хора в с.Караисен и старата част на сградата на общинска администрация в Павликени.

За ДСХ Караисен инвестицията по проекта е 79 924 лв. и включва нова котелна инсталация – котел на пелети с мощност 50 kW, нова отоплителна инсталация, вкл. подменена тръбна мрежа и нови алуминиеви радиатори, термопомпа “въздух-вода” с мощност 50 kW за битова гореща вода.
Извън дейностите, изпълнявани с получената безвъзмездна финансова помощ, със собствени средства в общ размер 237 590 лева Община Павликени е изпълнила всички останали енергоспестяващи мерки, предписани от обследването за енергийна ефективност за обектите. В ДСХ-Караисен това е топлоизолация на покрив на стойност 6055 лв.

DSC_0032

За изпълнението на този проект Община Павликени партнира с организации от Норвегия – Boost Global Innovation AS и Norsk Enøk Og Energi AS.

„В резултат на обединените ни усилия, днес можем да се поздравим с добре свършената работа, с повишения комфорт на обитаване на живущите в дома и подобрени условия за работа на персонала“, подчерта кметът инж. Емануил Манолов при откриване на обекта.

Очакваният екологичен ефект от изпълнението на целия проект се изразява в годишно намаление на вредни емисии в атмосферата с 196 тона въглероден двуокис и 210 MWh спестена енергия общо за трите обекта. Приносът на сградата на ДСХ Караисен е 85,100 тона въглероден двуокис и 121,091MWh енергия годишно.

За Административна сграда инвестицията по проекта е 123 449,02 лв. и включва локална котелна централа на природен газ с мощност на котела 73 kW, нова двутръбна водна нискотемпературна отоплителна система с отоплителни тела – вентилаторни конвектори и алуминиеви радиатори и централизирана система за охлаждане със студоизточник чилър с мощност 65 kW. Община Павликени със собствени средства е изпълнила топлоизолацията на покрива на стойност 26 382,67лв.

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Лазерна епилация във Велико Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
С нов кризисен център във Велико Търново ще помагат на хора в беда

Нов кризисен център ще бъде създаден във Велико Търново в подкрепа на хора в беда, съобщиха на пресконференция директорът на…

Затвори