Share

172 души участваха в традиционното преплуване на Дунав при Свищов

неделя, 2 авг., 2015, 08:26ч.


DSCF3977

172 участници се включиха в традиционното преплуване на Дунав при Свищов, което се проведе вчера. От тях 104 са плувци и 86 спасители и лодкари, информира Марио Якимов, експерт по спортните дейности в общината. Той обясни, че проявата се организира от община Свищов за 58-и път, а началото й е поставено през лятото на 1962 година.

Според регламента участниците трябва да преплуват близо километровия участък между румънския и българския бряг. За целта те са извозвани с военни платформи до румънската част на Дунав, край Зимнич откъдето започва надпреварата. През тази година кметът на община Свищов Станислав Благов е връчил плакети на всички участници, както и специални грамоти.

DSCF3983

Грамота за най-постоянен участник в преплуването е получил Михаил Качаунов от Велико Търново, който е преплувал два пъти състезателния участък. Най-възрастният участник е Петър Цвятков от Свищов, който е на 87 години. Той е инструктор по водно спасяване и почетен член на БЧК. Най-малкото момче в надпреварата е Михаил Дончевски от Свищов, но живеещ в Лондон, а най-малките момичета Марияна Събева на 8 години и Зорница Здравкова на 11 години.

На две тричленни семейства от Павликени и Елена също са връчени специални грамоти, уточниха от общината. Традиционно всички участници получават топла рибена супа на брега в местността “Паметниците”. През тази година преплуването е било затруднено от силния вятър, придружен със слаб дъжд. Нямало е инциденти, обобщиха организаторите.

Източник: Дарик радио

DSCF4018

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автосервиз във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Започват Богородичните пости

От днес започват Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица на...

Затвори