Share

150 творби събра лясковският конкурс, в който деца рисуваха традициите на родния си край

петък, 1 юни, 2018, 16:19ч.


IMG_3927 IMG_3937 IMG_3910 IMG_3911 IMG_3914

Нов конкурс за ученическа рисунка обяви и организира община Лясковец, съвместно с Областна администрация Велико Търново. Първото издание на Областния конкурс „Фолклорните традиции в моя роден край” вече има и своите победители. В продължение на три месеца, деца и ученици от област В. Търново имаха време да нарисуват своите мисли, впечатления и познания за фолклорните обичаи и традициите на родния си край. Темата на творческата надпревара беше „Празници и ритуали” и в нея се включиха общо 151 малки и по-големи художници. Представените за съревнованието рисунки и илюстрации, изобразяващи характерните традиции и празнични обреди в родния край бяха разпределени в три възрастови групи – І-ІV клас, V-VІІІ и ІХ-ХІІ клас. С най-много творби се включиха малките участници – 75 на брой. 68 рисунки представи средната група, а най-големите заявиха участие с 8, но много красиви произведения. Самите творби авторите бяха озаглавили според обичая, който познават и представят на белия лист – „Лазарки”, „Гергьовски люлки”, „Тодоровден”, „Баба Марта”, „Нестинарки”, „Кукери”, „Великденски обичаи”, „Гроздобер”, „Коледари”, „Среща при чешмата”, „За вода”, „Търновско хоро”, „Празник на Еленския бут”, „Празник на лютеницата” и много други. Получените в Общината творби бяха от общо девет населени места на Великотърновска област – от Лясковец, Горна Оряховица, Първомайци, Полски Тръмбеш, Павликени, Елена, В. Търново, Кесарево и Свищов.

Целта на проявата бе да се стимулира развитието на ученическото творчество, наблюдателност и въображение, да се даде възможност за разгръщане творческата индивидуалност на учениците и най-вече, главна цел на организаторите беше запознаване на младото поколение с богатството на българския бит, фолклор, култура и утвърждаване на фолклорните традиции и специфични обичаи в ценностната система на децата.

Участвалите в конкурса творби бяха събрани и експонирани в богата изложба. Преди това комисия оцени детското творчество, като председател беше експертът от Областна администрация Илиян Илиев. Присъдени бяха награди за І, ІІ и ІІІ място в различните възрастови групи, като за учениците от І до VІІІ клас община Лясковец осигури предметни награди и грамоти, а за ІХ – ХІІ клас – грамоти и парични награди.

На откриването на изложбата, което се състоя в Международния ден на детето, всички присъстващи художници бяха поздравени лично от кмета д-р Гецова. Тя връчи най-престижните награди от съревнованието – Специалната награда на кмета на Общината и Специалната награда на Областния управител. Последната връчи от името на Областния управител проф. д-р Любомира Попова. Отличените автори, които заслужиха тези награди са –  седмокласничката Василена Чокоева от лясковската гимназия „М. Райкович” и Габриела Иванова, ученичка от XІ клас при ПГСАГ „Ангел Попов”, В. Търново.

Всички останали награди също бяха раздадени от д-р Гецова. На челни позиции при най-малките ученици от група І-ІV клас победител е първокласничката Николета Христова от лясковското СУ „М. Райкович”, а второто място си поделиха две четвъртокласнички от Полски Тръмбеш и Елена – Емилия Петрова и Гергана Димитрова. Трето място зае Аксу Ибрямова от Кръжока по живопис при Център за подкрепа на личностното развитие, гр. Елена. С две поощрения при малките художници са Стилян Стефанов и Деа Щаракова от СУ „Вичо Грънчаров”, Г. Оряховица – и двамата от трети клас.

При втора възрастова група надпреварата беше най-оспорвана и класирането завърши с две първи, две втори и две трети места. Първи са Цветина Стоянова и Виктория Иванова – съответно от VІІ и VІІІ клас на лясковската гимназия и на Професионална гимназия по моден дизайн – В. Търново. Второ място е за Росица Георгиева и за Жулиета Сеизова – седмокласнички от Кесарево и Лясковец. С трето поделено място са Лъчезар Найденов и Калина Златева от Горна Оряховица и от Първомайци. С поощрителни награди в тази група са удостоени две деца със специални образователни потребности от Павликени – това са Соня Маринова и Катя Антонова, както и петокласничка от горнооряховското „Вичо Грънчаров”  – Силвия Бобонкова.

При най-големите ученици от ІX – XІІ клас първо и второ място беше присъдено на ученици от ПГСАГ „Ангел Попов”, В. Търново – единадесетокласниците Елица Мучинова и Алекс Алиев. Трета в групата на най-големите творци е лясковско момиче – Моника Ангелова от ІX клас. Класиралите се деца и техните преподаватели бяха поканени на специалната церемония по награждаването в Музея на градинарството в Лясковец и получиха своите награди, грамоти и почерпка за старанието си от кмета д-р Ивелина Гецова.

 

Вход | Статии (RSS) | Хотел във Велико Търново | Хотел в Арбанаси | Автодиагностика във В. Търново
© Синхрон медия ООД
Повече в Новини
Над 300 книги подариха за 1 юни младежите от БСП

Една от най-успешните кампании проведоха днес младежите от БСП във Велико Търново. Над 300 детски книги бяха подарени по случай...

Затвори